Misiunea proaspătului bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, este să obstrucționeze activitatea guvernării, să împiedice parcursul european și să promoveze agenda fugarului penal Ilan Șor. Este declarația deputatului PAS, Vasile Grădinaru, care susține că, de fapt, actualul guvernator al regiunii este reprezentantul unei grupări criminale.
„Este candidatul unei grupări criminale. Respectiv, bașcanul nu are decât să îndeplinească agenda unui hoț care se ascunde de lege. De la alegeri și până la validare, acest hoț nici măcar nu încearcă să-i dea legitimitate bașcanului, asumându-și el toate acțiunile. De ani de zile în Găgăuzia au câștigat fie cei susținuți de Kremlin, fie reprezentanții grupărilor criminale. De la noul bașcan nu mă aștept la altceva decât să destabilizeze situația, să încerce să obstrucționeze activitatea noastră. Activitatea acestei grupări criminale este de a deturna cursul nostru european care nu poate fi deturnat”, a declarat Vasile Grădinaru în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, citat de IPN.
La rândul său, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că în lipsa unei veritabile reforme a justiției, scenariul campaniilor electorale pentru alegerile din Găgăuzia se va repeta și la scrutinul din 5 noiembrie.
„Constatăm o situație tristă. La doi ani de guvernare, cu reforma justiției, avem cazuri de fraudare a alegerilor. Am avut precedentul alegerilor de la Bălți, din Găgăuzia și fără o eficiență a instituțiilor statului riscăm să avem la alegerile locale generale rezultate-surpriză. Ne vom trezi cu aceleași practici la viitoarele alegeri. Am fost prin raioane, peste tot există prezența banilor murdari în politică, cumpărarea primarilor. Dacă ne referim la Găgăuzia, toată presa a arătat imagini foto, video cu sume de bani date pentru fiecare vot, pentru fiecare influencer din regiune și nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Dinu Plîngău, la aceeași emisiune.
Amintim, majoritatea parlamentară a inițiat deja un proces de a împiedica participarea la alegeri a reprezentanților Partidului ”Șor”, formațiune declarată neconstituțională. Potrivit deputaților PAS, Codul Electoral va fi modificat astfel încât trei ani după scoaterea în afara legii a unui partid, persoanele care au făcut parte din conducerea formațiunii și din alte structuri nu vor putea participa la scrutin.