VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Satul Floreni din Anenii Noi dorește să devină parte a mun. Chișinău. Grupul de inițiativă pentru amalgamare, înregistrat

Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău, devenind astfel prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat la 26 ianuarie grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii procedurii de amalgamare a localității Floreni cu orașul Sîngera.

Grupul de inițiativă este format din 32 de membri. Comisia a constatat că procedura de constituire a grupului de inițiativă a fost realizată cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens, iar toate persoanele propuse ca membri ai grupului de inițiativă îndeplinesc condițiile legale pentru a fi înregistrate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă.

Potrivit hotărârii CEC, grupul de inițiativă, până la data de 26 martie 2024, va colecta semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi (ceea ce constituie un număr de 330 din numărul total de 3 294 de alegători la data de 26 ianuarie 2024), în conformitate cu prevederile cadrului legal.

Amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (sate, comune și orașe/municipii), în baza deciziilor consiliilor locale. În condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, iar numărul populației – minimum 3000 de locuitori.

Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. De asemenea, Guvernul a anunțat că va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. 

Reforma administrativă este una dintre condițiile de pre-aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.