Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea face parte din municipiul Chișinău, devenind astfel prima localitate care aplică amalgamarea teritorială voluntară. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat la 26 ianuarie grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii procedurii de amalgamare a localității Floreni cu orașul Sîngera.
Grupul de inițiativă este format din 32 de membri. Comisia a constatat că procedura de constituire a grupului de inițiativă a fost realizată cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens, iar toate persoanele propuse ca membri ai grupului de inițiativă îndeplinesc condițiile legale pentru a fi înregistrate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă.
Potrivit hotărârii CEC, grupul de inițiativă, până la data de 26 martie 2024, va colecta semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în satul Floreni, raionul Anenii Noi (ceea ce constituie un număr de 330 din numărul total de 3 294 de alegători la data de 26 ianuarie 2024), în conformitate cu prevederile cadrului legal.
Amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (sate, comune și orașe/municipii), în baza deciziilor consiliilor locale. În condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, iar numărul populației – minimum 3000 de locuitori.
Conform datelor statistice, administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori. De asemenea, Guvernul a anunțat că va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor.
Reforma administrativă este una dintre condițiile de pre-aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.