VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șapte oameni ai culturii vor beneficia din acest an de indemnizații de merit. Ce sume vor primi

Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit a aprobat lista noilor beneficiari de indemnizații de merit în domeniul culturii. Din cele 47 de dosare înaintate Comisiei de către uniunile de creație, prin vot deschis au fost desemnați șapte oameni de cultură, din cinci domenii.

Potrivit ministerului Culturii din acest an, în lista beneficiarilor de indemnizație de merit se regăsesc următoarele personalități: Anatol Lupu, compozitor, Maestru în Artă și Constantin Moscovici, interpret și compozitor, Artist al Poporului, Maestru în Artă (Creație muzicală); Petru Hadârcă, actor, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Artist al Poporului și Emil Gaju, actor al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, profesor de Arta actorului, Artist al Poporului (Artă teatrală): Eleonora Brigalda, prof., dr. în studiul artelor, pictoriță (Arte plastice), Nicolae Spătaru, scriitor (Creație literară), Gheorghe Nicolaescu, restaurator (Patrimoniu cultural național mobil și imobil). 

Fiecare dintre ei vor primi, lunar, un sprijin financiar neimpozabil în valoare de un salariu mediu pe economie. Pentru anul 2024 acesta va constitui 13 700 lei.

Cei șapte beneficiari au fost selectați în conformitate cu art. 22 al Legii nr. 21/2013 cu privire la oamenii de creație și la uniunile de creație.

Indemnizația de merit este o formă de sprijin bănesc din bugetul de stat, care se acordă pe viață, pentru merite în domeniul creației, personalităților notorii care au împlinit vârsta de 60 de ani și sunt rezidenți în Republica Moldova.

În prezent, de această indemnizație beneficiază 250 de personalități din diverse domenii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.