VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sâmbăta Mare dinaintea Învierii. Este ultima zi a Săptămânii Patimilor

Astăzi este Sâmbăta Mare pentru creștinii ortodocși, ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt. Este de asemenea ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului. În ultima zi din Postul Paștelui sunt urmate mai multe tradiții și obiceiuri și, tot astăzi, ajunge în țară Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit. De obicei, de pe masa creștinilor, în ziua de Paște nu lipsesc preparatele din miel, precum: drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura.

Scrierile sfinților părinți ne spun că, după ce trupul Domnului a fost coborât de pe Cruce și pus în mormânt, Sufletul Său îndumnezeit a mers în Iad, „sfărâmându-i porțile”. În acest fel, El a deschis Raiul pentru toți drepții, care își așteptau izbăvirea încă din timpurile lui Adam.

Este un moment decisiv, care explică întreaga esență a venirii lui Hristos pe pământ. După ce a pătimit și S-a jertfit pentru cei vii, luând păcatele lor asupra Sa, El le-a făcut dreptate și morților.

Scrierile sfinte spun că, după ce a deschis porțile Raiului, Iisus a mers încolo împreună cu tâlharul răstignit alături de El, care s-a pocăit, în timp ce își trăia ultimele clipe, pironit pe cruce: „Doamne, adu-Ți aminte de mine când vei veni în Împărăția Ta!”. Iar Hristos i-a răspuns: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în Rai”.

Despre această perioadă de timp a vorbit înainte însuși Mântuitorul: „Precum Iona a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți, așa va fi și Fiul Omului în inima pământului, trei zile și trei nopți” (Matei 12, 40).

În cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe, ideea se regăsește în rugăciunea preotului, rostită în taină, când intră cu Sfintele Daruri în Altar: „În mormânt cu trupul, în Iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în Rai cu tâlharul și pe scaun împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplându-le Cela ce ești necuprins”.

Așadar, astăzi este ultima zi de post și îngândurare, pentru că urmează bucuria Învierii, pe care creștinii o vor aștepta cu nădejde și încredere în această seară. Iar, după aceea, să zică cu glas tare: „Hristos a Înviat!”

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.