Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat vineri că renunță să ia parte la alegerile pentru Parlamentul European prevăzute să aibă loc începutul lui iunie, denunțând ceea ce a calificat ca „atacuri personale”, relatează Reuters.
Oficialul belgian în vârstă de 48 de ani, şi-a făcut cunoscută acum trei săptămâni intenția de a se retrage prematur din funcţie pentru a se consacra campaniei pentru alegerile pentru Parlamentul European programate pentru 6-9 iunie. El urma să-şi încheie mandatul actual în noiembrie.
Michel a spus atunci că intenționează să-şi exercite „funcţia de preşedinte al Consiliului European până la depunerea jurământului ca membru al Parlamentului European, care va avea loc la 16 iulie”.
Într-un mesaj lung postat vineri pe Facebook, preşedintele Consiliului European deplânge faptul că „atacurile personale tind să prevaleze în defavoarea argumentelor factuale” şi asigură că, deşi nu va candida la alegerile europene, intenţionează să-şi ducă „la bun sfârşit cu determinare actualele responsabilităţi”.
„Opţiunea mea a dat naştere unei atenţii intense din partea presei şi a unor speculaţii. Am prevăzut o parte dintre acestea, având în vedere natura fără precedent – unii ar spune îndrăzneaţă – a abordării mele”, a recunoscut Michel în declaraţia sa de pe Facebook, referindu-se la anunţul său că va candida la alegerile europene. Dar, a adăugat el, „nu vreau ca această decizie să ne distragă atenţia de la misiunea noastră sau să submineze această instituţie şi proiectul nostru european şi nici să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care, în opinia mea, trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană”, a explicat Charles Michel.
Anunţul candidaturii sale, la începutul lui ianuarie, a perturbat calendarul european şi a stârnit critici virulente, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (Renew Europe, centrişti şi liberali) făcând chiar aluzie la un „căpitan care îşi părăseşte nava în mijlocul furtunii”.
„Voi fi mereu un susţinător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite şi stăpâne pe propriul său destin”, conchide Michel în mesajul de vineri.
În cazul în care ar fi fost ales membru al Parlamentului European – ceea ce era foarte probabil – Michel ar fi trebuit să preia funcţia la jumătatea lunii iulie, ceea ce ar fi deschis posibilitatea ca premierul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orban, să prezideze temporar reuniunile liderilor UE, pentru că Budapesta va prelua de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.