VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rușii au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie, e un act de teroare, acuză Zelenski. Un reactor a fost oprit după atac

Zelenski acuză armata rusă că a creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa, lovind de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea pentru „actul de teroare”, susține președintele ucrainean.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de lovituri în apropierea unui reactor nuclear al centralei din sudul Ucrainei. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul ONU de monitorizare nucleară, cere încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, avertizând că există „un risc foarte real de dezastru nuclear”, relatează BBC.

Bombardamentele de vineri arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător, în Ucraina și nu numai”, a declarat Mariano Grossi într-un comunicat. „Orice tir îndreptat spre sau dinspre instalație reprezintă o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.

Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene Josep Borell.

„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Totodată, armata rusă susţine că în spatele atacurilor se află forţele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

Kievul asigură de asemenea că Moscova stochează arme grele şi muniţie pe teritoriul centralei, ocupată din martie de forţele ruse, aminteşte AFP.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.