Armata privată Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, continuă să fie în atenția opiniei internaționale în urma rebeliunii militare din 24 iunie. Puțini cunosc însă că această grupare paramilitară nu este singura armată privată din Federația Rusă.
O anchetă publicată de site-ul de investigații Molfar, citat de digi24.ro, arată că în Rusia există cel puțin 37 de armate private, finanțate de oligarhi, de servicii secrete, iar una chiar de Patriarhia Rusă. În prezent, 12 grupări sunt implicate exclusiv în acțiunile militare din Ucraina, iar celelalte 25 atât în războiul din țara vecină, cât și în alte 36 de state, printre care Irak, Iran, Afganistan, Siria, Sudan, India, Somalia și Venezuela.
Principala concluzie a analiștilor de la Molfar este că toate cele 37 de armate private sunt legate de Kremlin, care le și finanțează. Cele mai multe grupări 27 la număr, au fost înființate după 2014, anul anexării ilegale a peninsulei Crimeea. De asemenea, 11 au fost create după februarie 2022, data invadării Ucrainei.
Centrul de investigații scrie că astfel de grupări paramilitare se dovedesc foarte utile intereselor Kremlinului. Acestea participă la războaie hibride fără a implica oficial Rusia, mercenarii sunt mai ieftin de întreținut decât trupele regulate, finanțarea acestor grupări este de multe ori susținută de oligarhi, deci nu constituie povară pentru bugetul Rusiei, iar pierderile suferite de armatele private nu sunt contabilizate în bilanțurile oficiale. De asemenea, mercenarii se înscriu voluntar în aceste mișcări, deci statul nu este responsabil pentru despăgubirea familiilor lor.
Cea mai notorie este armata privată Wagner, care are între 40.000 și 50.000 de mercenari, potrivit estimărilor agențiilor de informații americane și britanice. Compania militară a fost înființată în 2013-2014 de Evgheni Prigojin, om de afaceri care a urcat pe scara socială până în cercul intim al lui Vladimir Putin. Operează în 21 de țări, majoritatea din Africa. Însă cel mai important front a fost până de curând cel din Ucraina, unde mercenarii lui Evgheni Prigojin au contribuit la cucerirea Bahmutului, după un asediu care a durat circa opt luni. O altă grupare, de orientare neo-nazistă, este Rusich. În 2022, mercenari Rusich au fost văzuți luptând în Harkov și Lugansk. Mișcarea Imperială Rusă, înființată în 2002, are câteva sute de luptători și a fost, de asemenea, prezentă în Ucraina.
Mai există și ”Grup RSB”, fondat în 2005. Compania ar aparține FSB, principalul serviciu secret al Rusiei. Are între 500 și câteva mii de membri, în funcție de necesitățile operaționale. În listă se mai regăsesc armatele private Redoubt, Patriot, Storm, Gazprom, Andreievski Krest (Crucea Sf. Andrei), ultima fiind finanțată de Biserica Ortodoxă Rusă din banii obținuți din donații.