Editorialul semnat de Ambrose Evans-Pritchard în The Telegraph analizează situația actuală a conflictului din Ucraina, subliniind cum atât Ucraina, cât și Rusia se confruntă cu dificultăți semnificative, dar în moduri diferite. În timp ce Ucraina pierde treptat pe câmpul de luptă, Rusia suferă un colaps economic aproape la fel de dramatic, cu veniturile Kremlinului din exporturile de petrol scăzând drastic. Rusia este într-o situație similară cu Germania în 1917, în timpul Primului Război Mondial, când economia de război a fost epuizată și blocată de o blocadă aliată.
Rusia se află într-o criză economică profundă, cu o inflație galopantă, o criză a forței de muncă, și un deficit bugetar cauzat de scăderea drastică a veniturilor din petrol, care nu mai pot susține războiul de mare intensitate. Măsurile economice luate pentru a menține aparatul de război al Kremlinului au dus la falimente și migrarea masivă a tinerelor talente, în timp ce industria de apărare se confruntă cu un deficit de personal calificat. Veniturile din exporturile de combustibili fosili, care susțineau mare parte din economia Rusiei, s-au prăbușit de la 1,2 miliarde de dolari pe zi în 2022, la doar 600 de milioane de dolari în 2024.
Pe de altă parte, sancțiunile economice impuse Rusiei și competiția pe piețele asiatice, în special cu Arabia Saudită, pun o presiune uriașă asupra economiei rusești. Băncile chineze nu mai acceptă plăți rusești și exportatorii chinezi se retrag de pe piețele rusești din cauza marjelor de profit tot mai mici. Rubla a suferit o depreciere majoră, iar economiștii estimează că prețul petrolului ar putea scădea sub 40 de dolari pe baril, adâncindu-se criza economică a Rusiei.
În final, Evans-Pritchard sugerează că, dacă prețul petrolului va scădea mai mult, sau dacă alte evenimente geopolitice din Orientul Mijlociu vor evolua într-un mod nefavorabil pentru Rusia, regimul lui Putin ar putea ajunge într-o situație economică similară cu falimentul Uniunii Sovietice din anii 1980. Războiul din Ucraina ar putea, astfel, să ajungă la o soluție neașteptată în Arabia Saudită, în contextul unor noi evoluții economice și geopolitice.