VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Rusia liberă” și „Rusia fără Putin”, cu aceste lozinci mulțimea l-a condus pe ultimul drum pe opozantul rus Aleksei Navalnîi

Opozantul Aleksei Navalnîi, mort subit acum două săptămâni în închisoarea „Lupul Polar” din nordul Rusiei, a fost înmormântat azi la cimitirul Borisovo din Moscova. Mulțimea, păzită și monitorizată de zeci de echipaje ale poliției, nu a ezitat să scandeze „Rusia liberă” și „Rusia fără Putin”, în timp ce catafalcul era transportat spre cimitir. Văduva politicianului, Iulia Navalnaia, nu a fost prezentă la procesiunea funerară, însă a transmis un mesaj emoționat apropiaților și susținătorilor.

Omagiile au început să fie aduse încă de dimineață, de la începutul ceremoniei funerare, care a început cu slujba de înmormântare de la Biserica „Icoana Maicii Domnului” din cartierul moscovit Mariino, unde a locuit politicianul.

Presiunile Kremlinului au fost resimțite și asupra consiliului parohial al bisericii unde a fost adus sicriul lui Navalnîi, care au primit indicații directe să oficieze în cea mai scurtă versiune slujba de înmormântare. Cel puțin asta a declarat Serghei Ceapnin, fost secretar de comisie în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse și fost șef al publicațiilor oficiale ale Patriarhiei de la Moscova. „Au fost indicații directe de la Patriarhie de a reduce la maximum”, a scris pe rețelele sociale Serghei Ceapnin.

În timpul procesiunii, văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care nu a venit la înmormântare, a scris un mesaj pe rețelele sociale.

„Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pentru ultimii trei ani. Pentru iubirea ta, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut mereu să râd, chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine. Nu știu cum voi trăi fără tine, însă voi face așa încât, acolo sus, să fii mândru de mine. Nu știu dacă o s-o pot face, dar voi încerca. Cu siguranță, ne vom întâlni într-o zi”, se arată în mesajul Iuliei Navalnîi.

În cadrul ceremoniei funerare au fost luate măsuri drastice de securitate. Atât lângă biserică, cât şi în cimitirul în care a fost înmormântat opozantul, au fost montate garduri metalice şi a fost desfăşurat un important dispozitiv de poliţie. De asemenea, mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost totodată amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir.

Cu toate acestea, un număr impunător de oameni au venit la procesiune, scandând lozinci ant-Putin, anti-război și numele lui Navalnîi. „Rusia va fi liberă, „Rusia fără Putin” și „Nu războiului!”, au mai scandat oamenii. 

La procesiunea funerară au fost prezenți și mai mulți ambasadori, printre ei și cel al Statelor Unite și al Uniunii Europene. Aleksei Navalnîi, un critic dur al Kremlinului, a murit subit în închisoare. Potrivit informațiilor oficiale, acesta s-a simțit rău în timpul unei plimbări în aer liber și și-a pierdut cunoștința, iar medicii veniți la fața locului nu l-au mai putut salva. Navalnîi avea 47 de ani.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.