VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova şi să justifice o eventuală escaladare în regiune, afirmă ISW

Trupele ruse de menținere a păcii din Transnistria au comis mai multe încălcări ale statutului lor pe teritoriul R. Moldova, inclusiv utilizarea necorespunzătoare a dronelor în timpul unor exerciții desfășurate la sfârşitul anului trecut, au acuzat autoritățile moldovenești. În același timp, vocile care susțin Kremlinul acuză presiuni tot mai mari din partea Chișinăului asupra Transnistriei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa analiză. Potrivit ISW, aceste mișcării ale Moscovei fac parte probabil dintr-o „operaţiune de informare care vizează să destabilizeze Moldova şi să justifice orice viitoare escaladare a Rusiei în regiune”.

Membrii delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control (CUC) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au cerut în cadrul unei reuniuni a din 18 ianuarie, ca CuC să efectueze o investigaţie asupra forţelor ruse din Transnistria pentru utilizarea de arme de calibru mic, drone şi arme de imitaţie în timpul unui exerciţiu care a avut loc la 22 decembrie 2023 şi care a simulat respingerea unui atac de sabotaj asupra unui avanpost al forţelor ruse din zona de securitate moldovenească.

Autorităţile moldovene au spus că prezenţa şi utilizarea acestor arme de către forţele ruse de menţinere a păcii în interiorul zonei de securitate a încălcat protocoalele și nu au declarat în mod corespunzător unele dintre aceste arme şi drone ca făcând parte din arsenalul lor.

Un blogger militar rus proeminent, afiliat Kremlinului, Rybar, a afirmat în replică, la 21 ianuarie, că autoritățile de la Chișinău exercită presiuni tot mai mari asupra republicii separatiste Transnistria, susţinută de Rusia, cerând retragerea forțelor de menţinere a păcii şi prin presiuni economice. Bloggerul a menţionat că guvernul R. Moldovei a impus taxe „duble” asupra companiilor transnistrene, care se ridică la aproximativ 16 milioane de dolari într-un interval de timp nespecificat şi care vor creşte costul vieţii în Transnistria.

Modificările recente ale Codului Vamal moldovenesc impun ca întreprinderile transnistrene să plătească taxe vamale de import guvernului moldovean, în timp ce anterior firmele transnistrene plăteau taxe doar guvernului transnistrean.

Bloggerul militar susţine că această presiune sprijină „reintegrarea cu forţa” a Transnistriei în R. Moldova iar, potrivit lui, Rusia ar trebui să se pregătească pentru o escaladare ulterioară, amintind şi de acuzaţiile recente ale preşedintelui transnistrean Vadim Krasnoselski.

  „Afirmațiile bloggerului afiliat Kremlinului și acuzațiile aduse de Krasnoselski fac parte probabil dintr-o operațiune de informare care are menirea să destabilizeze R Moldova, care se învecinează cu România, membru NATO, și să justifice orice viitoare escaladare a Rusiei în regiune”, precizează ISW.

Așa-numitul soviet suprem al regiunii transnistrene a anulat la 17 ianuarie „regimul preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca. Autoritățile de la Chișinău cer insistent Tiraspolului să renunțe la aceste „pretinse plăți vamale, cu caracter ilegal”.

Nemulțumirile părții transnistrene au apărut după ce, la început de an, a intrat în vigoare un nou Cod Vamal, care pune în condiții egale agenții economici de pe ambele maluri care fac import/export, după o perioadă lungă de scutiri pentru cei din stânga Nistrului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.