Rusia a preluat de sâmbătă, 1 aprilie, președinția Consiliului de Securitate al ONU, în pofida eforturilor Ucrainei de a bloca această acțiune, informează BBC. Pe fondul războiului din Ucraina, s-a pus problema cum ar putea Rusia să supravegheze un organism menit să menţină pacea şi securitatea internaţională. Practic, Consiliul de Securitate este condus de o țară al cărei președinte este obiectul unui mandat internațional de arestare pentru presupuse crime de război.
Fiecare dintre cei 15 membri ai consiliului preia președinția timp de o lună, pe model rotativ. Rusia a fost ultima dată la președinția Consiliului de Securitate în februarie 2022, exact luna în care a declanșat invazia la scară largă din Ucraina.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va prezida următoarea reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a numit președinția Rusiei „cea mai proastă glumă de 1 Aprilie” și un „memento dur că ceva nu este în regulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională”.
Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhaylo Podolyak, a spus că mișcarea este „un alt viol al dreptului internațional… o entitate care poartă un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar și penal, nu respectă Carta ONU, neglijează siguranța nucleară, nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”.
Președintele Volodimir Zelensky a cerut anul trecut ca Consiliul de Securitate să se reformeze sau „să fie dizolvat”, acuzându-l că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni invazia Rusiei. El a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie eliminată din statutul său de membru.
În ciuda plângerilor formulate de guvernul de la Kiev, SUA au precizat că nu pot bloca Rusia – membru permanent al Consiliului de Securitate – să preia președinția acestui organism.
Consiliul de Securitate al ONU are 15 membri (ţări), iar fiecare membru are un vot. În conformitate cu Carta Naţiunilor Unite, toate statele membre sunt obligate să respecte deciziile Consiliului. Fiecare membru este pe rând preşedinte şi se face o rotaţie în fiecare lună.
Președinția acestui Consiliu e mai mult formală, conform BBC, chiar dacă ambasadorul rus la ONU a declarat pentru agenția TASS că Rusia a pregătit în această perioadă mai multe „dezbateri”, inclusiv despre „noua ordine mondială” care urmează să o „înlocuiască pe cea unipolară”.
Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil de menținerea păcii.