VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rusia a importat mașini de lux din UE de peste 100 de mil. dolari prin scheme de eludare a sancțiunilor

De la începutul războiului din Ucraina, în Rusia au ajuns, prin Belarus, mașini de lux în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari. Schemele, coordonate de oameni de afaceri apropiați liderului belarus, Aleksandr Lukașenko, au început să fie realizate, după ce exportul mașinilor de lux a fost interzis din cauza sancțiunilor companiilor occidentale.

Potrivit Moscow Times, care citează o investigație a unor ONG-uri de drept, în total, aproximativ o mie de mașini de lux din Europa și Statele Unite, în valoare de peste 100 de milioane de dolari, au fost importate prin Belarus în Rusia. Printre mașinile livrate se numără modele precum crossover-ul Rolls-Royce Cullinan, în valoare de aproximativ 630.000 de dolari, Ferrari sport SF90 Stradale de 530.000 de dolari și Lamborghini Urus – 430.000 de dolari.

Sancțiunile occidentale interzic livrarea în Rusia a mașinilor mai scumpe de 50.000 de euro. Belarus nu este supusă acestor restricții, așa că unele companii locale reexportă mașini din UE în cadrul schemei de „import paralel”. Această cale este aleasă nu numai de persoane fizice, ci și de companiile rusești, inclusiv de holdingul Avtodom. Datorită apartenenței Rusiei și Belarusului la Uniunea Economică Eurasiatică, circulația mărfurilor între țări se realizează fără plata taxelor vamale.

Investigația a demonstrat că peste 30 de întreprinderi din Belarus furnizează mașini de lux din Occident către Rusia. Câteva companii sunt afiliate autoritățile de la Minsk.

Datele serviciilor vamale confirmă că importul de mașini din UE în Belarus a crescut de patru ori de la începutul războiului din Ucraina, depășind valoarea de 1,7 miliarde de euro în 2023. Principalii furnizori sunt Germania, Lituania și Polonia. Doar în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, aproape 60.000 de mașini au fost livrate în Belarus.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.