VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România va avea un acord de securitate cu Ucraina. O atenție sporită va fi acordată și R. Moldova

România va semna astăzi un acord bilateral de securitate cu Ucraina, a anunțat miercuri liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Președintele României a făcut declarația la Washington, în SUA, unde are loc summitul NATO la 75 de ani de la înființarea organizației. Iohannis a anunțat că o atenție sporită va fi acordată şi Republicii Moldova în discuțiile cu aliații.

„Vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineaţă, acordul de cooperare în domeniul securităţii între România şi Ucraina, în implementarea declaraţiei G7 adoptate în marja summitului NATO de anul trecut; astfel ne alăturăm celorlalţi aliaţi şi parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina. Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi, evident, importanţa cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Consolidarea securităţii Ucrainei şi a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securităţi şi a securităţii întregului spaţiu euroatlantic”, a declarat Klaus Iohannis.

Consolidarea securităţii Ucrainei şi a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securităţi şi a securităţii întregului spaţiu euroatlantic, a adăugat şeful statului român.

Iohannis a menţionat totodată că România a creat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul navelor ucrainene care transportă cereale şi a reiterat că guvernul de la București a investit masiv în infrastructură pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, „România fiind de doi ani încoace printre cei mai activi susţinători ai viabilităţii economice a Ucrainei”.

„În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, este momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige Ucraina trebuie să dăm mai mult”, apreciază șeful statului român.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a reiterat poziția față de sistemul Patriot donat Ucrainei.

„Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb în locul celui donat Ucrainei, dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede drept compensaţie. Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot pentru că putem şi pentru că aşa considerăm că este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacitate să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil”, a punctat Iohannis.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.