România propune un regim separat de sancţiuni împotriva Rusiei pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea începerii reuniunii de astăzi, 20 februarie 2023, a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfășoară la Bruxelles.
”Avem, din nou, o ședință foarte-foarte importantă astăzi a Consiliului Afaceri Externe și, pentru România, cele mai importante subiecte sunt, desigur, Ucraina, pentru că ne apropiem de pragul unui an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și discuția cu ministrul de externe al Republicii Moldova, subiect care a fost introdus pe ordinea de zi în urma propunerii mele.
În ceea ce privește Ucraina, cred că cel mai important mesaj al întâlnirii de astăzi este că Uniunea Europeană și statele sale membre vor fi alături de Ucraina și vor continua să sprijine Ucraina, atâta timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să câștige războiul”, a declarat Bogdan Aurescu.
Totodată, Aurescu a subliniat că își va exprima ”sprijinul deplin pentru adoptarea rapidă a celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru continuarea sprijinului prin Facilitatea europeană pentru pace”.
”Cred că este foarte important ca, la sfârșitul acestei săptămâni, la New York, să putem adopta, cu mare majoritate, Rezoluția în Adunarea Generală despre Pacea în Ucraina. În același timp, România își va continua sprijinul pentru Ucraina, care este una multidimensională. În ceea ce privește Republica Moldova, și în ceea ce privește România, acest subiect și această discuție sunt foarte oportune și de aceea am sugerat includerea acestui subiect pe ordinea de zi. Pentru că avem un nou Guvern la Chișinău, un Guvern care este ferm angajat în reformă și în integrarea europeană a țării. Dar, în același timp, am văzut, după cum a menționat Președintele Republicii Moldova, planurile dezvăluite de destabilizare a țării, de către Rusia, și cred că este extrem de important pe care Uniunea Europeană le transmite astăzi, prin miniștrilor de externe, un mesaj puternic de sprijin pentru rezistența și securitatea Republicii Moldova”, a mai declarat Aurescu.
De asemenea, ministrul a subliniat că R. Moldova are nevoie de sprijin pe calea integrării europene.
“Voi sugera, spre reflecție și analiză juridică, propunerea creării unui regim separat de sancțiuni împotriva Rusiei pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept. În același timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să exprime un sprijin puternic în ceea ce privește crearea unei noi misiuni civile a UE în Republica Moldova și continuarea sprijinului pentru interconexiuni, în ceea ce privește energia electrică. Totodată, să sprijine în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene și, nu în ultimul rând, să acorde în continuare asistență financiară Republicii Moldova, în special prin granturi, deoarece Republica Moldova are nevoie de astfel de sprijin acum. Aș dori doar să menționez faptul că instrumentul pe care l-am creat anul trecut, împreună cu miniștrii de externe ai Germaniei și Franței, Platforma de sprijin pentru Moldova, este un instrument foarte important și îl folosim în continuare – o a patra astfel de întâlnire a Platformă organizată de Chișinău în aprilie”, a mai declarat Aurescu.
Amintim că președinta Maia Sandu a dezvăluit la data de 13 februarie, într-o conferință de presă, planul Rusiei de a destabiliza R. Moldova. Șefa statului a afirmat că acțiunile subversive ale Rusiei presupun, mai nou, luarea cu asalt a unor instituții de stat de către persoane cu pregătire militară, îmbrăcate în civil, mizându-se, în primul rând, pe „așa-zisa opoziție” în frunte cu Partidul „Șor”. Aceste atacuri ar urma să fie însoțite de luări de ostatici, pentru a determina actuala guvernare să demisioneze.