VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

România, o cheie în apărarea Europei în cazul unui război între SUA și Iran. Sistemul Aegis, similar cu cel de la Deveselu, a interceptat deja rachete iraniene

Contrar afirmațiilor vehiculate de propaganda rusă timp de aproape un deceniu, scopul principal al așa-numitului „scut de la Deveselu”, sistemul Aegis Ashore administrat de Statele Unite în România, este protejarea Europei în cazul unui conflict cu Iranul, transmite DefenseRomania.ro.

Instalarea sa a avut loc în 2016 și, de atunci, a fost ținta atacurilor din războiul hibrid condus de Federația Rusă. Chiar dacă sistemul este pur defensiv, Rusia a folosit „scutul de la Deveselu” ca pretext pentru a răspândi ideea că SUA intenționează să atace Rusia de pe teritoriul românesc – o narațiune complet falsă, notează sursa citată.

Rușii au sugerat că lansatoarele americane MK-41 de la Deveselu ar putea fi dotate cu rachete Tomahawk capabile să lovească adânc în teritoriul rus. Totuși, nu există dovezi care să confirme această afirmație; lansatoarele sunt configurate exclusiv pentru rachetele interceptoare Standard Missile 3 (SM-3).

Aegis Ashore a fost plasat strategic în România pentru a proteja Europa de eventuale atacuri iraniene, având în vedere că se află la o distanță de 2.500 de kilometri de Iran.

În Dobrogea, la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, sunt staționați peste 4.500 de soldați americani echipați cu tehnică de luptă. Sistemul a fost recent modernizat și include un radar antibalistic și 24 de rachete interceptoare SM-3, care sunt proiectate pentru a detecta, urmări și distruge rachetele balistice în zbor, prin coliziune directă.

Aegis Ashore face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO și este operat de forțele americane, fiind completat de un sistem similar în Polonia.

Recent, sistemul Aegis Ashore din România a demonstrat eficacitate în interceptarea rachetelor balistice iraniene. De exemplu, pe 13 aprilie 2024, rachetele interceptoare SM-3 au fost utilizate cu succes în Mediterană pentru a intercepta rachete și drone lansate de Iran către Israel.

Sistemul Aegis Ashore a fost activat în România în urmă cu 8 ani și în Polonia anul trecut. În conformitate cu documentele Pentagonului, se preconizează că sistemul de la Deveselu va fi îmbunătățit semnificativ prin înlocuirea rachetelor cu modele de ultimă generație și actualizarea senzorilor radarului pentru a spori eficiența interceptării diverselor tipuri de muniție.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.