România a ajuns la un acord politic cu Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.
„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin”, spune MAI din România într-un comunicat remis miercuri seară.
MAI mai spune că, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 decembrie, au avut loc discuţii pe canale diplomatice, între ministerele de Interne, ministerele de Externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.
Ministerul de Interne a precizat că s-a ajuns la un acord politic în acest sens, dar discuţiile vor continua până la obţinerea unei decizii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „după 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen!”
„Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră”, a notat Ciolacu pe Facebook.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă a declarat că admiterea României în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre ale UE, este „un real succes”.
„Eforturile conjugate ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, precum şi ale ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi ale ministrei Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ne aduc astăzi semnale externe extrem de pozitive. O admitere parţială – ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre UE – este un real succes”, a scris Ciucă pe Facebook.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen depindea doar de votul Austriei, după ce Olanda care bloca integrarea celor două țări, prin obiecțiile sale față de Sofia, a decis să nu se mai opună.