România a decis marți să suspende, după zece ani, activitatea Centrului Rus de Cultură de la București, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat marți la sediul MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.
Centrul Rus de Cultură a fost deschis în urma unui acord semnat de fostul ministru de Externe Titus Corlățean în 2013. Vizita acestuia la Moscova a venit într-un moment în care Guvernul Ponta încerca încălzirea relațiilor cu Federația Rusă, după înghețul din perioada Băsescu.
„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată în comunicatul citat.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.
Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.