Joi, 12 aprilie, la București, are loc prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, și a doua reuniune a trilateralei România – Ucraina – R. Moldova, dar pe teme de securitate, formatul urmând a beneficia de participarea miniștrilor de externe și ai apărării din cele trei state vecine.
Anunțată luna trecută de Bogdan Aurescu, șeful diplomației române la reuniunea miniștrilor de externe din UE, și promovată ulterior la nivelul miniștrilor de externe din formatul “București 9” și în cadrul ministerialei de externe a NATO, prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre va avea loc sub egida Platformei Internaționale Crimeea și este co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, scrie presa de peste Prut.
Platforma Internațională Crimeea reprezintă o inițiativă a Ucrainei lansată la Kiev la 23 august 2021, menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.
Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui în aceeași zi și a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de miniștri ai afacerilor externe.
Această ediție a Trilateralei va fi axată pe teme de securitate și va beneficia de participarea miniștrilor apărării din cele trei state. Astfel, la reuniune vor lua parte ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Nicu Popescu și ministrul apărării al Republicii Moldova Anatolie Nosatîi.
Este de așteptat ca agenda discuțiilor să cuprindă evoluțiile din regiune, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunea hibridă a Moscovei împotriva Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, sprijinul acordat de NATO și UE pentru Ucraina și Republica Moldova și modalități de consolidare a cooperării trilaterale în vederea contracarării amenințărilor actuale și creșterii rezilienței celor două state.
Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina la nivel de miniștri de externe a fost lansată în 2022 la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, având ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și de crizele multidimensionale care afectează Ucraina și Republica Moldova, cât și în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.
Prima ediție a Trilateralei a avut loc la 15 septembrie 2022, la Odesa, și a beneficiat de participarea miniștrilor energiei și a reprezentanților companiilor din domeniul energiei din cele trei state. În cadrul discuțiilor, accentul a fost pus asupra măsurilor imediate de sprijin necesare pentru ca Ucraina și Republica Moldova să facă față sezonului rece, dar și asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securității energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere și necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice.