VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

România a fost aleasă membru al Consiliilor Executive ale unor programe şi fonduri specializate ONU din domeniul dezvoltării

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută alegerea României, miercuri, ca membru al Consiliilor Executive ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) şi Biroului Naţiunilor Unite pentru servicii de proiecte (UNOPS), ca reprezentant al Grupului Est-European la ONU.

Alegerile s-au desfăşurat în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC), România reuşind să câştige alegerile având drept contracandidat Rusia, precizează un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Alegerea României pentru acest nou mandat, care va fi exercitat la New York în perioada 2024-2026, „reprezintă un rezultat direct al implicării active şi susţinute a României pe cele trei paliere de activitate ale ONU (pace şi securitate, dezvoltare durabilă, drepturile omului)”, arată ministerul român. Aceasta confirmă, totodată, aprecierea de care se bucură ţara noastră pe plan internaţional, fiind promotoare a unei atitudinii consecvente de susţinere a multilateralismului eficient şi a ordinii internaţionale bazate pe norme, având în centru sistemul ONU.

„România va acţiona şi în continuare pentru consolidarea profilului de susţinător al valorilor europene, care presupun şi atingerea unor standarde înalte de dezvoltare economică, socială şi de mediu”, punctează MAE.

În viitoarea calitate de membru al celor trei Consilii Executive, ţara noastră va acorda o importanţă sporită eforturilor globale de consolidare a activităţii fondurilor şi programelor ONU din domeniul dezvoltării, având ca obiectiv mobilizarea tuturor partenerilor şi actorilor relevanţi în vederea implementării adecvate a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), program specializat al ONU, este angajat în colaborarea cu alte organisme din sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite prin intermediul iniţiativei “Delivering as One”, care urmăreşte îmbunătăţirea acţiunii de cooperare a ONU în domeniile dezvoltării, asistenţei umanitare şi mediului.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) desfăşoară, de asemenea, activităţi de dezvoltare în beneficiul populaţiilor din ţări membre ONU, cu accent pe planificarea familială şi sănătatea mamei şi a copilului. Lucrând cu autorităţi guvernamentale şi societatea civilă din peste 140 de ţări, FNUAP sprijină activităţi în special în favoarea dreptului la sănătate şi pentru şanse egale, sănătatea reproducerii, populaţia şi dezvoltarea şi aspecte legate de egalitatea de gen.

Biroul Naţiunilor Unite pentru servicii de proiecte (UNOPS) este membru al Grupului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi colaborează îndeaproape cu alte instituţii specializate, agenţii, fonduri şi programe ale Naţiunilor Unite – Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Departamentul pentru Operaţiuni de Pace (DPO), precum şi Banca Mondială, pentru a sprijini implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.