VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Rolul Rusiei în escaladarea tensiunilor în R. Moldova, pe agenda sesiunii APCE

Subiectul privind rolul Rusiei în escaladarea tensiunilor în Republica Moldova urmează a fi dezbătut la Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Dezbaterea de actualitate va avea loc luni, 24 aprilie.

La discuții vor participa deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

Potrivit serviciului de presă al Legislativului, pe ordinea de zi a sesiunii APCE se mai regăsește o dezbatere despre situația cetățenilor ucraineni, inclusiv copii, strămutați forțat în Federația Rusă sau pe teritoriul Ucrainei aflat sub controlul Federației Ruse. La discuții va participa online și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Agenda Sesiunii de primăvară a APCE mai include discuții despre strategiile politice de prevenire și pregătire pentru dezastre naturale și înfruntarea consecințelor acestora, precum și despre protejarea democrației, a drepturilor și a mediului în comerțul internațional. De asemenea, participanții se vor referi la implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, a prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a constituțiilor naționale. Un alt subiect care se regăsește în agendă este tineretul și mass-media.

Totodată, Președintele Islandei, Guðni Th. Johannesson, va ține un discurs în cadrul reuniunii APCE, iar Ministrul islandez de externe, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, va prezenta comunicarea Comitetului de Miniștri, pe care Islanda îl prezidează în prezent. Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, va prezenta raportul anual de activitate pentru anul 2022, iar Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, va răspunde la întrebările parlamentarilor.

Sesiunea de primăvară a APCE va avea loc în perioada 24 – 28 aprilie, la Strasbourg.

APCE este formată din peste 300 de deputați, delegați de către legislativele naționale ale celor 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.