VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rodica Iordanov: Se cer investiții în gestionarea deșeurilor, nu în gunoiști enorme

Opinii diferite între reprezentanții Guvernului și cei ai Primăriei Chișinău cu privire la gestionarea deșeurilor din capitală. Ministra Mediului Rodica Iordanov spune că Primăria Chișinău dorește să investească mai mulți bani în gunoiștea de la Țânțăreni, însă autoritățile centrale optează pentru crearea platformelor de gestionare a deșeurilor, unde gunoiul va fi sortat și supus reciclării.

Potrivit șefei de la Mediu, Republica Moldova trebuie să renunțe la practica gunoiștilor întinse pe zeci de hectare și să opteze pentru centre moderne de gestionare a deșeurilor, cu sisteme de captare a mirosului, notează IPN. Ministra Mediului spune că gunoiștea de la Țânțăreni, unde sunt depozitate deșeurile colectate din Chișinău, are un termen de exploatare de încă 10 ani. Între timp, ar putea fi construit un centru modern de gestionare a deșeurilor.

„Primăria Chișinău dorește să investească mai mulți bani în gunoiștea de la Țânțăreni. Pentru că revolte au fost multe și este o logică în ceea ce fac ei, dar, pe de altă parte, gunoiștea actuală de la Țânțăreni are un termen de exploatare maxim încă de 10 ani. Noi considerăm că în cazul în care este posibilitate să facem o investiție, trebuie să facem investiție, în primul rând, în altă abordare, nu gunoiște cu zeci de hectare și cu adâncimi de câteva zeci de metri, dar să facem o platformă de gestionare biotehnică a deșeurilor, unde doar până la 10%, maximum 20% din deșeurile acumulate vor fi stocate, restul trebuie să meargă prin procesul de producere a biogazului, de compostare, de producere a energiei electrice. Cu siguranță vor fi investitori”, a spus Rodica Iordanov în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrei Mediului, un centru de gestionare a deșeurilor va presupune o construcție dotată cu linii de sortare. După reciclare, plasticul ar putea fi reintrodus în circuit, astfel încât Republica Moldova să nu mai recurgă la importul produselor de plastic.

„Vor exista mai multe fracții de colectat deșeurile separat, ca aceste deșeuri să fie puse în circuitul economic, același plastic, de exemplu. Noi deja avem companii în Republica Moldova care plasticul colectat îl reciclează și produc alt plastic. De ce să nu oferim posibilitate prin procesul de reciclare, care începe de la noi de acasă, aceste companii să plătească banul operatorului care gestionează platforma și să folosească acest plastic pentru producerea elementelor, bunurilor din plastic și astfel să reducem cantitățile de import a plasticului. Pentru că noi acum importăm foarte mult plastic”, a mai spus ministra Mediului.

Anterior, s-a propus ca centrul de gestionare a deșeurilor din municipiul Chișinău și din raioanele din preajma capitalei să fie construit în comuna Stăuceni. Centrul ar urma să fie construit pe un teren de 20 de hectare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.