VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rezultatele întâlnirii fermierilor cu Maia Sandu. Șefa statului va cere Guvernului și Parlamentului deschiderea unei „noi comunicări” cu agricultorii și să ofere o mai mare transparență

„Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a declarat Maia Sandu după întâlnirea de azi cu un grup de fermieri și furnizori din sector. Totuși, șefa statului susține că va cere Parlamentului și Guvernului să înceapă o nouă comunicare cu agricultorii pentru a găsi soluții de comun acord și ca Ministerul Agriculturii să asigure o transparență a procesului de subvenționare.

„Cu toții am fost de acord că problemele din sectorul cerealier sunt complicate și că această situație dificilă se repetă an de an, mai ales din cauza tendinței accentuate de secetă și arșiță. Am văzut deschidere din partea furnizorilor participanți pentru extinderea perioadei de achitare a datoriilor. E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite. Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului. Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului”, a scris Maia Sandu pe rețelele sociale după întâlnirea cu fermierii.

Șefa statului a reamintit că Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să permită fermierilor reeșalonarea creditelor, dar mai ales să oprească procesul de executare timp de 6 luni.

„Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite – unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a mai adăugat Maia Sandu.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” s-au arătat din nou dezamăgiți de reacțiile autorităților centrale la solicitările făcute. Grupul de agricultori, care azi s-au întâlnit cu Maia Sandu, susțin că întâlnirea a fost „fără rezultate” și nu au auzit răspunsuri „concrete” la cele patru propuneri făcute șefei statului de către Asociația „Forța Fermierilor”.

Agricultorii susțin că Legea din 13 septembrie privind suspendarea datoriilor acumulate la bănci este ineficientă și solicită reluarea negocierilor asupra acestui document după modelul României și într-un mod transparent, cu implicarea tuturor părților: Președinție, Parlament, Guvern, BNM, furnizori de inputuri.

De asemenea, fermierii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, stoparea propagandei și urii sociale față de fermierii protestatari, acțiuni care, potrivit lor, sunt inițiate de guvernare. Totodată, ei au cerut publicarea tuturor actelor cu privire la susținerea sectorului agrar.  

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.