Summitul Comunității Politice Europene, organizat la doar câteva zeci de kilometri de Ucraina, urmărește să arate lumii un front european unit contra războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina, dar și să susțină integrarea în UE a Republicii Moldova și Ucrainei, proaspeți candidați la aderare.
Acestea sunt mesajele generale transmise de principalele publicații europene și americane în contextul summitului european de la Bulboaca.
”Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate statele europene sunt membre ale Comunității Politice Europene, care se întrunesc joi, în Moldova, pentru a discuta despre solidaritatea cu Ucraina. 47 de șefi de stat și de guvern se întâlnesc la Castelul Mimi, o vinărie la sud-est de capitala Moldovei, Chișinău. Se anunță a fi o zi interesantă pentru Moldova, a doua cea mai săracă țară din Europa, care recent a obținut statutul de țară candidată. Al doilea summit al Comunității Politice Europene, de la înființarea sa de anul trecut, reprezintă una dintre cele mai mari provocări logistice cu care s-a confruntat vreodată mica națiune cuprinsă între România și Ucraina”, se arată în unul dintre articolele apărute pe Deutsche Welle (DW).
Iar publicația americană ”Washington Post” susține că reuniunea vine să sublinieze ambițiile Moldovei de a se apropia de Occident și de a ține Moscova la distanță.
”Summitul din Moldova este cel mai mare eveniment din istoria modernă a țării și este organizat într-un context destul de complicat, când comunitatea europeană se unește pentru a face front comun împotriva agresiunii ruse. Summitul se organizează la 35 de kilometri de Chișinău, într-un sat numit Bulboaca. Drumurile au fost reparate, trecerile de pietoni au fost vopsite și steaguri UE au fost atârnate în așteptarea șefilor de stat și de guvern din țările Uniunii Europene și alte națiuni continentale”, scrie Washington Post.
Presa britanică, la fel, scrie că summitul este un punct forte de pornire pentru a sublinia dorința de a accelera procesul de aderare la UE.
”Moldova dorește să înceapă discuții oficiale pentru a deveni stat membru al UE și va folosi joi summitul tuturor celor 50 de lideri europeni din UE și alte state europene pentru a-și sublinia dorința de a accelera procesul de aderare, așa încât să obțină un loc la Bruxelles în fața amenințărilor continue din partea Rusiei”, scrie The Guardian.
Iar France24 notează că reuniunea reprezintă o demonstrație de forță diplomatică menită să facă presiuni asupra Moscovei.
”Comunitatea Politică Europeană, care reunește 27 de membri UE cu 40 dintre aliații lor și exclude Rusia și Belarus, a ales pentru al doilea summit, micul vecin al Ucrainei, Moldova. La mai puțin de o oră de mers cu mașina de o regiune separatistă a Moldovei susținută de ruși și aproape de Ucraina, răvășită de război, liderii vor încerca să trimită un mesaj șefului de la Kremlin, Vladimir Putin. În primul rând, desfășurarea summit-ului în afara Chișinăului arată solidaritatea cu Moldova în fața operațiunilor de destabilizare a Rusiei și sprijinul pentru aderarea sa la UE”, scrie portalul francez.
Între timp, presa română susține că în aceste zile ”Republica Moldova este buricul politic al Europei”.
”La câțiva kilometri de războiul din Ucraina, într-una din cele mai fragile țări din Europa, Moldova, la castelul Mimi, de lângă Chișinău, 49 de șefi de stat, guvern și instituții europene se vor întâlni pentru a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene. Pentru Moldova, provocarea logisitică este imensă: este cel mai important eveniment internațional de la independență, iar summitul de la Chișinău are o puternică valoare simbolică, ce subliniază angajamentul țării și sprijinul UE pentru călătoria europeană a Moldovei. Această nouă platformă reunește toate țările Europei, dincolo de apartenența lor la UE sau NATO. Chișinăul găzduiește, dar, de fapt, Bruxelles organizează”, scrie mediafax.ro
Amintim că, încă de ieri, presa rusă anunța, citându-l pe purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, că Moscova va fi cu ochii pe summit și ce declarații vor fi făcute. Oficialul a precizat însă că tot acest proces politic este unul incomplet, din moment ce multe state europene refuză să poarte dialog cu Rusia.