„Biserica Ortodoxă Rusă, armata a 14-a din Transnistria și partidele comuniste sunt coloana a cincea și fundamentul structurilor de ocupație ale Federației Ruse” pe care le folosesc în R. Moldova, iar faptul că tot mai mulți preoți aleg să treacă, cu tot cu parohii, la Mitropolia Basarabiei, este un „proces absolut normal de revenire la o situație firească”. Opinia aparține fostului președinte al Curții Constituționale, fost deputat și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, și a fost exprimată în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, citat de ziua.md.
„Este un proces firesc, absolut sănătos, oamenii onești părăsesc coloana a cincea. Trebuie să înțelegem că Biserica Ortodoxă Rusă, armata a 14-a și partidele comuniste, de fapt, sunt coloana a cincea și pilonii, osatura, fundamentul structurilor de ocupație ale Federației Ruse pe care ei le folosesc aici. Dacă trupele din Transnistria ne-au ocupat teritoriul nostru suveran, atunci Biserica ortodoxă rusă controlează creierii și mintea enoriașilor și este foarte bine că preoții se trezesc și i-au decizii care sunt în favoarea adevărului istoric și în favoarea neamului. Noi nu avem niciun act care să fi legiferat cumva transferul tuturor parohiilor după ocupația sovietică din 1944 în subordinea Bisericii ruse. Ele ai fost luate cu japca, exact cum au luat ei tot cu japca. Cum fură acum în Crimeea, cum preiau proprietățile în teritoriile ocupate din Ucraina. Cum fură frigidere, mașini de spălat, așa au făcut și cu biserica. Au împușcat preoțimea românească și au adus cozi de topor, pe care i-au făcut preoți docil rușilor. Și acum e un proces absolut normal de revenire la o situație firească”, a punctat Alexandru Tănase.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, zeci de preoți din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, motivul principal invocat de aceștia fiind că Patriarhia Moscovei susține războiul dus de Rusia în Ucraina. Doar în ultima săptămână, două biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei. Este vorba despre biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Glodeni și biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești.
Amintim că sinodul Bisericii Ortodoxe Române le-a dat asigurări clericilor și credincioșilor care părăsesc Mitropolia Moldovei și revin la Mitropolia Basarabiei că sancțiunile la adresa lor aplicate de reprezentanții bisericii ruse la Chișinău sunt nule din punct de vedere canonic.
De asemenea, Sfântul Sinodul al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința din 29 februarie, „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.