Reuters a vorbit cu opt actuali şi foşti oficiali ucraineni şi străini care au lucrat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu mai mulţi prieteni şi colegi din trecut. Aceştia fac portretul unui lider care a devenit mai dur şi mai hotărât, mai puţin tolerant faţă de greşeli şi chiar predispus la paranoia, pe măsură ce se confruntă cu stresul şi oboseala 24 de ore din 24.
Intens. Nerăbdător. Nedormit. Intraţi în lumea implacabilă a lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei din timpul războiului. În vârstă de 46 de ani, acesta a declarat, atunci când a fost ales în 2019, că ambiţia sa este să ajute Ucraina să devină o democraţie modernă, dar această misiune avea să fie spulberată de invazia Rusiei din 2022.
„Tot ce mi-am dorit în urmă cu cinci ani a fost o ţară foarte liberală, cu o economie liberală”, a declarat Zelenski, fost comediant de stand-up, într-un interviu acordat Reuters în luna mai, la împlinirea a cinci ani de la învestirea sa în funcţie. Săptămâna aceasta, în schimb, s-a trezit mărturisindu-şi dorinţa de a-l ucide pe preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce îşi exprima furia şi angoasa cu privire la un atac aerian care a lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, călit în război, care în ultimele zile i-a îndemnat pe liderii occidentali la acţiune la summitul NATO de la Washington, este la o lume distanţă de novicele politic care era atunci când a devenit preşedinte, în 2019, ca să nu mai vorbim de comediantul de televiziune, o vedetă a showbiz-ului, cu ani înainte. Cândva chiar a câştigat versiunea ucraineană a emisiunii „Dancing with the Stars”.
Zelenski cel bărbierit şi cu o aparenţă de băieţel, care a depus jurământul în calitate de preşedinte la Kiev în 2019 purtând un costum elegant, potrivit pentru talia sa subţire, a fost înlocuit de o figură mult îmbătrânită, cu o constituţie mai robustă şi o expresie mai melancolică, îmbrăcat de obicei în echipament paramilitar, cu barbă şi cearcăne sub ochi.
Zelenski a evitat în mare măsură întrebările despre el însuşi în interviul cu Reuters, concentrându-se în schimb pe frustrările sale profunde pe care le are cu unii dintre aliaţii Ucrainei din război şi revenind la mesajul său central: Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta ţara.
CUM ARATĂ VIAŢA UNUI PREŞEDINTE ÎN RĂZBOI
„Este un regim lipsit de somn”, a declarat fostul ministru al apărării al lui Zelenski, Oleksii Reznikov, adăugând că preşedintele se deplasează adesea prin Ucraina şi are o „geantă de rezervă” cu haine de schimb şi o periuţă de dinţi, deoarece deseori nu ştie unde îşi va petrece noaptea.
„Aceasta este viaţa de zi cu zi a preşedintelui – somnul pe apucate. Sunt consultări noaptea şi discursuri în faţa parlamentelor, senatelor, indiferent de oră”, a declarat Reznikov. „Este în modul stres 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână – este un maraton fără sfârşit”, spune fostul ministru al apărării.
FĂRĂ TOLERANŢĂ PENTRU CEI NEPREGĂTIŢI
Există puţină toleranţă din partea preşedintelui pentru cei nepregătiţi. Zelenski le ordonă oficialilor şi consilierilor să iasă afară, dacă simte că nu sunt pe deplin pregătiţi, potrivit unui membru al echipei sale, care a povestit cum preşedintele şi-a concediat consilierii, frustrat, în timpul unei întâlniri de la începutul acestui an la care se discuta despre planificarea campaniei de informare din jurul campaniei de mobilizare.
„Dacă vede că oamenii nu sunt pregătiţi sau că se contrazic între ei, va spune: Plecaţi de aici. Nu am timp pentru asta”, a declarat membrul echipei care a fost prezent la reuniune şi a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber despre Zelenski.
MEMORIE DE ACTOR
Multe dintre persoanele intervievate s-au declarat impresionate de rezistenţa mentală a lui Zelenski şi de capacitatea sa de a face faţă rolului său de preşedinte al Ucrainei, comandant suprem în timp de război şi punte de legătură cu lumea.
„Memoria sa este un mare punct forte. Păstrează o cantitate mare de informaţii în cap, înţelege foarte repede detaliile şi nuanţele”, a declarat Reznikov. „Şi acest dar a accelerat stăpânirea sa rapidă a limbii engleze – am urmărit-o”, spune Reznikov.
„PARANOIC”
Fostul ministru al apărării, care a fost demis de Zelenski în septembrie 2023 în urma scandalurilor de corupţie din ministerul său, deşi a negat orice legătură, respinge orice sugestie că un fost comediant de televiziune, cu o experienţă geopolitică redusă, n-ar putea înfrunta puterea Rusiei lui Vladimir Putin, ale cărei forţe sunt mult mai numeroase şi mai înarmate decât cele ale Ucrainei.
„I-aş aplica preşedintelui Zelenski citatul lui Mark Twain: Nu este vorba de mărimea câinelui în luptă, ci de mărimea luptei în câine”, a spus Reznikov.
În acelaşi timp, Zelenski a devenit din ce în ce mai „paranoic” cu privire la presupusele tentative ruseşti de a-l asasina şi de a destabiliza conducerea Ucrainei, potrivit unui oficial european de rang înalt care a purtat discuţii cu liderul ucrainean. „Şi pe bună dreptate”, a adăugat oficialul.
CÂNTÂND LA PIAN CU…
Apelurile grave ale lui Zelenski la summitul NATO din această săptămână reprezintă o contrapondere dură la scenetele de comedie ireverenţioase cu care stârnea hohote de râs în anii trecuţi.
Un clip de pe YouTube din 2016 îl arată pe viitorul lider al Ucrainei stând în spatele unui pian, cu pantalonii în vine şi „cântând” melodii, deşi mâinile sale nu sunt nicicum în apropierea claviaturii, ci ridicate, spre deliciul mulţimii.
O POVARĂ INCREDIBILĂ PENTRU SLUJITORUL POPORULUI
„Bineînţeles că s-a schimbat în ultimii cinci ani”, a declarat Andrii Şaikan, care a studiat cu Zelenski la Institutul Economic Krivoi Rog între 1995 şi 2000. „A îmbătrânit, ca o persoană asupra căreia se pune o povară incredibilă. El doarme câteva ore pe noapte. Această presiune uriaşă se vede”, spune fostul său coleg.
Zelenski a crescut în anii 1990 în Krivoi Rog, un oraş siderurgic din centrul Ucrainei care a fost mistuit de turbulenţe economice şi de criminalitate galopantă după destrămarea Uniunii Sovietice. El şi-a găsit locul în divertisment, construind o trupă de comedie de succes – numită Kvartal 95 după cartierul său natal – care a câştigat concursul de talente al televiziunii ruse KVN, popular în întreaga regiune ex-sovietică.
În 2015, Zelenski a jucat într-un nou serial TV, „Servant of the People” (Slujitorul poporului), interpretând rolul unui profesor de şcoală cinstit care devine preşedinte al Ucrainei după ce un discurs în clasă despre corupţie devine viral online. Rolul a atins o coardă sensibilă în rândul ucrainenilor sătui de corupţia post-sovietică şi, într-un caz extraordinar în care viaţa imită arta, a contribuit la catapultarea sa în funcţia de preşedinte în urma unui vot zdrobitor în 2019.
Artem Gagarin, redactor la Kvartal 95, recunoaşte că a fost nedumerit când fostul său şef a decis să candideze.”A fost cel mai mare comic al Ucrainei, practic cel mai mare om de afaceri din showbiz. De ce a avut nevoie de asta?”, s-a întrebat el. Cinci ani mai târziu, el spune că este recunoscător că Zelenski a ales calea pe care a ales-o, deoarece s-a dovedit a fi un lider înnăscut. „Altfel, unde am fi fost acum?”, spune fostul colaborator.
UN LIDER MILITAR CU POPULARITATE ÎN SCĂDERE
Zelenski cu siguranţă nu este iubit în mod universal acasă. Rata sa de aprobare publică, care a sărit la 90% în 2022 după invazie, când ucrainenii s-au unit în jurul drapelului naţional, a fost trasă în jos de oboseala războiului, o campanie de recrutare nepopulară, demiterea unui general respectat şi o perspectivă sumbră pe câmpul de luptă unde Rusia se vede avansând încet, în est, în ultimele luni.
Un preşedinte ales pentru a goli mlaştina establishmentului, într-o exprimare dură a democraţiei ucrainene, a devenit conducătorul unei ţări aflate sub legea marţială. Principalii rivali politici ai lui Zelenski au fost excluşi de la luarea deciziilor-cheie privind aspecte precum strategia militară, guvernanţa şi relaţiile internaţionale pe tot parcursul războiului, iar mulţi ucraineni obişnuiţi şi-au exprimat neliniştea faţă de concentrarea puterii în mâinile echipei sale.
„Acum, oamenii nu îl mai percep ca înainte, ca pe un politician anti-sistem, un fost comediant”, a declarat Anton Hruşeţki, director executiv al institutului de sondaje KIIS din Kiev. „Ei îl văd ca pe un lider militar şi toate glumele din trecut oamenii le lasă în trecut”, spune sociologul.
Aprobarea publică a lui Zelenski s-a stabilizat la aproximativ 60%, un nivel „ridicat, având în vedere situaţia generală dificilă” a unui război care se prelungeşte fără a i se întrevedea sfârşitul, adăugă Hruşeţki.
Reprezentantul american Michael McCaul, preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Zelenski în Ucraina şi la Washington, a declarat pentru Reuters că acesta a devenit un lider de război inspirat.
Acest proces a început atunci când a refuzat să fie evacuat de Occident, la începutul războiului, în timp ce trupele ruse se apropiau de Kiev, a spus McCaul.”Zelenski este întotdeauna serios şi ajunge la subiect”, a adăugat el. „Îmi amintesc că m-am întâlnit cu el şi cu generalii săi şi mi-au dat o listă de arme pe care le doreau”, a spus politicianul american.
FRUSTRAT DIN CAUZA ALIAŢILOR
În ciuda faptului că are susţinători precum McCaul şi preşedintele american Joe Biden, Zelenski a făcut eforturi să reţină atenţia globală asupra situaţiei dificile a Ucrainei de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, în octombrie anul trecut.
Apelurile sale persistente pentru mai mult ajutor occidental sunt adesea impregnate de o indignare morală că Ucraina plăteşte cu sânge pentru a apăra lumea democratică de Rusia.
„Repetă de 15 ori de ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau vom suporta consecinţele, şi nu renunţă”, a declarat înaltul oficial european.
Liderul ucrainean a devenit din ce în ce mai frustrat de ţările occidentale, potrivit unui al doilea oficial european, care a declarat că ar fi bine să „umble cu grijă” pentru a evita alienarea aliaţilor de care are mare nevoie.
La întâlnirile şi apelurile telefonice cu oficialii străini, Zelenski repetă acelaşi mesaj, promovându-şi necontenit cauza, au declarat doi oficiali europeni pentru Reuters.
MÂNDRU SĂ FIE PREŞEDINTELE UCRAINEI
Mai recent, într-o schimbare subtilă, dar notabilă a accentului de la summitul din Elveţia, organizat pentru a obţine sprijin internaţional şi a izola Rusia, el a subliniat nevoia urgentă a unei rezolvări echitabile a războiului şi a vorbit despre un al doilea summit în cursul acestui an, care ar putea include un reprezentant al Moscovei.
„Nu dorim să prelungim acest război şi trebuie să ajungem la o pace justă cât mai curând posibil”, a declarat el la Kiev după discuţiile cu preşedintele Sloveniei din 28 iunie.
Încercând să crească presiunea asupra NATO în drumul său spre summitul de la Vilnius de anul trecut, Zelenski a criticat alianţa militară spunând că este „absurd” că nu a reuşit să ofere Kievului un calendar clar pentru aderarea sa. Săptămâna aceasta, la Washington, cu acest obiectiv încă neatins, liderul ucrainean a fost mai puţin abraziv, şeful cancelariei sale declarându-se mulţumit de rezultat.
Zelenski însuşi a evitat întrebările cu privire la modul în care s-a comportat ca lider al Ucrainei în circumstanţe excepţionale.”Nu pot să-mi evaluez activitatea, cred că nu este foarte etică”, a declarat el în interviul acordat Reuters în mai, din biroul său din centrul Kievului . „Sunt mândru că sunt preşedintele Ucrainei – aceasta este atitudinea mea faţă de toţi aceşti cinci ani”, a conchis el.