VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a IX-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău invită iubitorii de teatru la cea de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 10 – 22 septembrie 2024 sub genericul „CONEXIUNI EUROPENE”. Festivalul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa „Mihai Eminescu” de la Chișinău. Pentru al patrulea an consecutiv Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis și de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Cu sprijinul ICR Chișinău, la Chișinău vor fi prezenți mai multe personalități culturale și reprezentanți ai teatrului românesc și internațional: Matei Vișniec, Ana Blandiana, Gigi Căciuleanu, Ludmila Patlanjoglu, Ion Bogdan Lefter, Stella Kanu, Raul Ribeiro, Aura Corbeanu, alături de trupele Teatrului Național Radiofonic, Teatrului Minicipal „Matei Vișniec” din Suceava ș.a.

Vor participa opt teatre din România: Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Național Târgu-Mureș, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Național Radiofonic București, Gigi Caciuleanu Romania Dance Company;

împreună cu opt teatre din Republica Moldova: Teatrul Național „Mihai Eminescu” – organizator și gazdă, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Bălți, Teatrul Național „Eugène Ionesco”, Teatrul „B.P.Hasdeu” Cahul, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale”, Teatrul „Alexie Mateevici”, Teatrul Fără Nume – Centrul Ginta Latină, vor crea și realiza pentru publicul din Republica Moldova 46 de evenimente culturale:

  • 27 de spectacole în sală și aer liber;
  • 8 audiții ale spectacolelor radiofonice;
  • 6 premiere;
  • 10 conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură.

Cortina se va ridica pe 10 septembrie:

la ora 17:00, în foaierul TNME va avea loc vernisajul expoziției personale de artă plastică

Ghenadie Jalbă – Lumi corespondente.

ora 18:00, în Scena Mare a TNME se va juca un spectacol-fenomen, un spectacol cu adevărat regal: prin numele autorului – Eugène Ionesco; prin prezența incredibilă a doi mari actori legendari ai teatrului românesc Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, împreună cu o trupă splendidă de actori: Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea, Richard Bovnoczki; prin regia lui Andrei și Andreea Grosu, creatori de spectacole și fondatorii Teatrului independent Unteatru, București, spectacolul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București – REGELE MOARE.

Miercuri, 11 septembrie, ora 12:00 va avea loc lansarea albumului de fotografie REGELE NU MOARE de Florin Ghioca, fotograful oficial TNB, cu participarea echipei de creație și a trupei care a raelizat spectacolul, în frunte cu legendarii actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț.

Joi, 12 septembrie, ora 11:00, în foaierul TNME, invităm jurnaliștii și persoanele interesate la o conferință de presă la care vor participa reprezentanții instituțiilor care sunt organizatori și co-organizatori ai Reuniunii: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, Institutul Cultural Român și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și pentru secțiunea conferințelor – UNITER. În cadrul ei va fi prezentat trofeul și caietul program al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a IX-a.

Inaugurarea oficială va avea loc joi, 12 septembrie, ora 18:00, cu premiera TNME – GRĂDINA DE STICLĂ după romanul omonim de Tatiana Țîbuleac.

Programul conține o serie de conferințe și întâlniri cu personalități ilustre din lumea teatrului, reunite sub formula:Identități lingvistice – identitate europeană (memorie, artă, management cultural): Emil Boroghină, Ludmila Patlanjoglu, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Aura Corbeanu, Ion Bogdan Lefter, Maria Zărnescu, Oana Borș, Cristiana Teodorescu, Bogdan Căpîlnean, Cornel Huțanu, Larisa Turea, Angelina Roșca, Anatol Petrencu.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru – eminent om de teatru, inima căruia a bătut cu putere și pentru creatorii din Republica Moldova – și Petru Hadârcă, regizorul și managerul ferm convins în valorile libertății și democrației. Proiectul a fost conceput ca un flux masiv de spectacole dinspre occident spre Chișinău pentru a oferi modele alternative avalanșei de mesaje și narațiuni de propagandă rusă care dominau și asfixiau spațiul public și mediatic în acel moment, și pentru a fi ancorați în spațiul lumii libere.

Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești ediția a IX-a, poate fi consultat la linkul: https://reuniune.md/, pe pagina Teatrului Național „Mihai Eminescu”: https://tnme.md/

sau pe paginile de socializare ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” și ale Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.