VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române. Se împlinesc 35 de ani de când româna este limbă oficială

Anual, la 31 august, în R. Moldova este sărbătorită „Limba Noastră cea Română”. În urma solicitărilor celor circa 750 de mii de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba română drept limbă de stat.

Totodată, o altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca Sărbătoarea Națională ”Limba Noastră cea Română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în ”Limba noastră”.

Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfințit și în Declarația de Independență, adoptată la 27 august 1991. Astfel, în anul 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că Declarația de Independență prevalează față de Constituție, prin urmare denumirea limbii de stat este cea din Declarația de Independență, adică limba română.

La 2 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova. Totodată, s-a votat schimbarea denumirii sărbătorii în „Limba Română”.

Potrivit statisticilor, limba română este vorbită de circa 28 de milioane de oameni din întreaga lume și predată în școli din 43 de țări.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.