VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova își consolidează relațiile cu statul american Carolina de Nord

Republica Moldova și statul american Carolina de Nord au semnat azi un memorandum pentru consolidarea relațiilor bilaterale. În cei 25 de ani de cooperare, prin intermediul parteneriatului, R. Moldova a beneficiat de multiple proiecte educaționale, umanitare, precum și de asistență în reformarea domeniului apărării.

Premierul Dorin Recean a remarcat colaborarea fructuoasă cu Statele Unite ale Americii pe diferite dimensiuni, în special, în domeniile securității, apărării și cel umanitar. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat că datorită conlucrării cu Garda de Onoare a Carolinei de Nord, Republica Moldova a obținut asistență în reformarea sectorului de apărare, pregătirea militarilor moldoveni și dotarea cu echipamente.

„Pe parcursul celor 25 de ani de parteneriat cu Carolina de Nord au fost realizate și continuă să acțiuni și proiecte multiple în domeniul educațional al schimbărilor academice și universitare, în domeniul apărării și securității. Datorită programului de parteneriat cu Garda Națională a Carolinei de Nord țara noastră a beneficiat de asistență SUA în reforma apărării și pregătirea militarilor moldoveni în instituțiile specializate din SUA, dar și schimbul de experiență. Este un sprijin cu impact benefic direct asupra cetățenilor noștri, în particular a copiilor, a studenților, a categoriilor social-vulnerabile pentru care le rămânem recunoscători prietenilor noștri din Carolina de Nordˮ, a declarat Dorin Recean, citat de Moldova 1.

Acest parteneriat bilateral este tot mai important în condițiile unui război lansat de Federația Rusă în Ucraina, cu impact și asupra Republicii Moldova, a declarat Secretara de Stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall. Urmează mesajul tradus:

„Acest parteneriat are un impact extraordinar asupra obiectivului Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană până în 2030 și noi o să facem tot ce ne stă în puterea nouă pentru a ne asigura că veți avea succes în ceea ce privește crearea unei țări mai prospere, mai sigure și mai dezvoltate”, a menționat Elaine Marshall.

Precizăm, de la inițierea parteneriatului cu statul Carolina de Nord, în 1999, și până în prezent au fost semnate șase documente privind consolidarea cooperării bilaterale.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.