VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Republica Moldova a aderat la Programul UE pentru mediu și politici climatice

Prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au avut, astăzi, o întrevedere la Guvern. Imediat după discuție, oficialii au semnat Acordul de asociere al Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – LIFE și au susținut o conferință de presă comună. 

Șefa Guvernului de la Chișinău a exprimat recunoștința pentru deschiderea și încrederea acordată țării noastre de către partenerii externi, astfel reușindu-se negocierea și semnarea acestui Acord într-un timp foarte scurt. Natalia Gavrilița a subliniat importanța Programului LIFE și a încurajat instituțiile publice și private, dar și organizațiile din societatea civilă să-l acceseze.

„Acest program ne va ajuta să implementăm tehnici inovatoare și bune practici în domeniul mediului înconjurător și schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, rezistente și  neutre din punct de vedere climatic, care va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător. În plus, accederea la acest program arată că, deși drumul de aderare a țării noastre la UE este unul lung, în numeroase sectoare am făcut deja pași concreți în direcția integrării”, a declarat prim-ministra.

În cadrul întrevederii pe care au avut-o, oficialii au vorbit despre reforma sectorului de mediu și politica de climă, care au un rol prioritar în cadrul agendei de asociere a Republicii Moldova. Prim-ministra Gavrilița s-a referit aici la atenția acordată Pactului Verde European și adaptării cadrului normativ la principiile acestuia, dar a evidențiat și subiectele de pe agenda Guvernului: ridicarea gradului de împădurire a țării și gestionarea deșeurilor. 

„Schimbările climatice ne afectează pe toți. De aceea, obiectivul nostru național este reducerea necondiționată cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Am făcut acest angajament pentru că vrem să lăsăm copiilor noștri o Moldovă mai verde și mai curată, dar și pentru că înțelegem că numai cu eforturi globale susținute vom putea combate criza climatică care amenință întreaga omenire”, a subliniat șefa Executivului.

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit a salutat aderarea țării noastre la Programul LIFE, afirmând deschiderea Uniunii Europene pentru a lucra împreună cu Republica Moldova pe politicile de mediu.

„Provocările pe care le confruntați sunt semnificative, dar, aderând la Programul LIFE, Republica Moldova demonstrează că este hotărâtă să le înfrunte și să le transforme în oportunități. Programul va contribui semnificativ la tranziția către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja și îmbunătăți calitatea mediului și va combate degradarea ecosistemelor”, a menționat Virginijus Sinkevičius.

Oficialul european a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce adeziunea Republicii Moldova la programul LIFE: „Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei față de Ucraina sunt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice, precum și e o șansă bună de a crea legături și schimburi de experiență cu organizațiile Uniunii Europene.”

Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.