VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

REPORTAJ: Oamenii săraci au uitat gustul cărnii și lactatelor. Cu cât s-au scumpit produsele alimentare într-un an de zile?

Produsele alimentare s-au scumpit cu circa 10% într-un an de zile. Pentru cartofi și alte legume, de asemenea pentru unele fructe sau pentru carne, plătim mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele  Biroului Național de Statistică. În aceste condiții, oamenii, fie vânează reducerile din marketuri, fie renunță la unele produse, după cum aflăm dintr-un reportaj realizat de „Vocea Basarabiei”.    

În marketuri și supermarketuri e aceeași forfotă, doar coșul cu alimente nu mai e același și felul în care oamenii își aleg produsele.

O cumpărătoare ne spuse că mereu urmărește reducerile: „Mergem mai mult pe reducerile pe care le fac – 50%, 30%. Periodic este diferență la market și piață, dar cel mai des facem cumpărăturile la piață”.  

Unul dintre cumpărători ne-a spus cu sinceritate că nu economisește banii pentru mâncare: „Cum mâncam, așa și mănânc. Dacă trebuie să lucrezi și trebuie să ai putere, trebuie să mănânci o bucățică de carne ca să poți lucra. Dacă mănânci numai fasole, nu este aceeași putere. Mergem înainte”.

O femeie ne împărtăși că a renunțat la ciocolată și produse de patiserie. „Ouă și lactate nu prea consumăm. Mă deranjează mai mult scumpirea cărnii de pasăre. Nu economisesc din cauza sănătății și se simte”.

Legumele, precum – roșiile, castraveții, cartofii și altele – au un preț mai mare cu cel puțin 38%, arată datele statistice. Cel mai mult s-au scumpit pomușoarele – cu peste 41% față de august anul trecut. Cu aproape 20% a crescut și prețul uleiului. Ouăle au ajuns să coste mai mult cu 26%, laptele și produsele lactate cu peste 14%.

VOX

Am renunțat, desigur, la unele produse. Unele le mănânc mai rar. Consumăm multe fructe, legume. Ouă nu putem să ne permitem – 30 și ceva de lei. Lapte tare rar. Brânză cumpăr când este la reducerea de 30%”.

Am de toate acasă, nu prea merg la piața. Azi am venit la piață pentru că sunt în oraș cu lucru”.

Eu înțeleg contextul, că și în Europa viața este foarte grea. Și cei care au făcut acest război eu învinuiesc ambele părți – și Ucraina, și Rusia. S-a agravat viața la milioane de oameni”.

Scumpiri importante sunt la carne și mezeluri. Pentru carnea de porc   plătim mai mult cu un sfert, în timp ce pentru cea de vită – cu peste 17%, față de vara anului trecut, mai arată datele BNS.

În topul majorărilor se mai află și produsele de morărit – orz, grâu, soia – care s-au scumpit cu peste 13%. Dar s-au micșorat preţurile producătorului la fructe sămânțoase cu peste 30%, iar pentru porumb boabe – cu aproape 6%. Datele prezentate de Biroul de Statistică nu inclus prețurile de la producător din regiunea transnistreană.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.