Reguli noi pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje. Începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat – Managementul Deșeurilor (SIA-MD) pot plasa pe piață mărfuri care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje, anunță Ministerul Mediului.
Potrivit ministerului, scopul acestei măsuri este de a preveni sau reduce impactul negativ asupra mediului. Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prevede gestionarea de către producătorii și importatorii a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje care le introduc pe piața Republicii Moldova. Documentul stabilește măsuri destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora.
Astfel, producătorii și importatorii ambalajelor și deșeurilor de ambalaje răspund de mărfurile plasate pe piață chiar și după comercializarea acestora. Acest fapt presupune și cheltuieli suplimentare pentru campanii de informare a populației, colectarea, transportarea, sortarea, valorificarea și promovarea.
Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost aprobat în anul 2020, iar de atunci producătorii vizați au avut posibilitatea de a se înregistra în SIA-MD. Ministerul Mediului anunță că în 2023, pentru a încuraja agenții economici să implementeze Responsabilitatea extinsă a producătorului (REP), va veni cu un proiect de lege care aduce claritate între plățile efectuate pentru poluarea mediului și plățile achitate în cadrul sistemelor colective REP.
Proiectul de lege prevede și compensarea diferenței dintre plățile pentru poluarea mediului achitate în anul 2023 în raport cu țintele atinse prin sistemele colective REP. La fel, vor fi reglementate toate categoriile de ambalaje care devin deșeuri și modul cum acestea trebuie să fie gestionate.
Ministerul Mediului îndeamnă agenții economici să se conformeze cadrului normativ în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaj, menționând că cei care vor refuza să se înregistreze în SIA-MD, dar vor continua să pună pe piață ambalaje, vor fi trași la răspundere contravențională.
În acest sens, Ministerul Mediului conlucrează cu Serviciul Vamal la elaborarea mecanismului de informare reciprocă privind statutul importatorului de produse cu ambalaje, respectiv agenții economici ce nu sunt înregistrați în SIA-MD, nu vor fi acceptați să plaseze produsele pe teritoriul Republicii Moldova.