2023 este anul în care s-au înregistrat temperaturi globale fără precedent, dar şi cifre neatinse până acum în ceea ce priveşte migraţia persoanelor. În același timp, omul a dovedit că poate deveni tot mai rapid şi mai rezistent – au fost doborâte două recorduri la maraton, relatează AFP, care a realizat o retrospectivă a 10 recorduri ce au marcat acest an ajuns în ultima săptămână, scrie news.ro.
Analiza arată că, în 2023, 114 milioane de persoane au fost strămutate în urma războaielor din Ucraina, Sudan, Myanmar, Republica Democrată Congo, din cauza crizei umanitare din Afganistan și în urma dezastrelor din Somalia. Niciodată până acum numărul persoanelor strămutate în lume nu a fost atât de mare.
Un alt record îngrijorător este că este că temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote istorice în primele 11 luni ale anului. Din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare. Ca urmare, 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală.
A fost înregistrată și o cerere de cărbune fără precedent, depăşind 8,5 miliarde de tone, acest lucru fiind provocat, în special, de consumul centralelor electrice din India şi China.
De asemenea, în acest an, India a detronat China şi este acum cea mai populată ţară din lume, cu peste 1,425 miliarde de locuitori. Populaţia Chinei a atins un vârf de 1,426 miliarde de locuitori în 2022 şi de atunci a început să scadă, în timp ce populaţia Indiei continuă să crească.
În 2023, preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din istorie la începutul lunii decembrie, depăşind 2.100 de dolari pe uncie, jucându-şi din plin rolul de refugiu în faţa perspectivei de scădere a ratelor dobânzilor din SUA şi în faţa instabilităţii geopolitice provocate de războiul dintre Israel şi Hamas.
Tot în acest an a fost înregistrată și o amendă uriașă pentru Facebook, deținut de grupul american Meta. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de euro, amenda fiind dată de autoritatea de reglementare irlandeză, care acţionează în numele UE, pentru încălcarea normelor europene de protecţie a datelor cu caracter personal.
A fost înregistrat și un dublu record la maraton. Acest a fost doborât de două ori în acest an: la masculin de un kenyan aproape necunoscut, de 24 de ani, Kelvin Kiptum (2:00:35), iar la feminin de o etiopiancă de 27 de ani, practic începătoare, Tigst Assefa (2:11:53).