VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recomandările salvatorilor cu privire la scăldatul în apele reci de Bobotează

În ajun de sărbătoarea creștină Boboteaza, prăznuită la 19 ianuarie, salvatorii atenționează cetățenii despre măsurile de securitate legate de tradiția de scufundare în apa bazinelor acvatice.  

În acest context, salvatorii îndeamnă iubitorii de scufundare să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate. Astfel, scăldatul se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor.

Totodată, în vederea evitării unui stop cardiac în urma spasmului vaselor de sânge, este necesar ca corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să fie treptată.

Conform medicilor practicarea acestei tradiții, este interzisă persoanelor cu boli respiratorii, cu boli pulmonare cronice, care după scăldatul la copcă pot provoca complicații grave de sănătate. Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, oamenii trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase și să administreze băuturi calde, pentru a evita hipotermia.

De asemenea, salvatorii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate. Potrivit specialiștilor, pentru siguranța copiilor aceștia nu trebuie să fie scufundați în apa rece a bazinelor acvatice.

Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului, zi în care conform tradiției unii oameni se vor scufunda în apa rece a bazinelor acvatice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.