Sărbătorile de iarnă în țara noastră încep, în mod tradițional, pe data de 25 decembrie și se încheie pe 14 ianuarie, În perioada sărbătorilor de iarnă, riscul alimentației hipercalorice, cu un exces de sare, zahăr și grăsimi este deosebit de mare. Pentru a reduce riscurile alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) vin cu următoarele recomandări pentru populație:
Reprezentanții ANSP, recomandă respectarea principiilor siguranței alimentelor în timpul preparării, păstrării și servirii produselor alimentare!
- Păstrați curățenia prin spălarea mânilor, a suprafețelor și a ustensilelor pentru gătit înainte de prepararea alimentelor;
- Izolați produsele crude de cele preparate prin utilizarea ustensilelor separate pentru gătire și prin păstrarea acestora în recipiente cu capac în frigider;
- Preparați la temperatura potrivită carnea, peștele și ouăle. Reîncălziți corespunzător produsele rămase pe a doua zi;
- Depozitați alimentele la temperatura corespunzătoare. Nu păstrați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore, în special produsele cu maioneză, ouă, peștele sau carnea.
Urmați principiul farfuriei sănătoase și limitați porțiile de alimente consumate!
ANSP recomandă să puneți accent în mare parte pe legume și verdețuri, salate asezonate cu ulei (nu cu maioneză) care să constituie 50% din farfurie. Cealaltă jumătate de farfurie va fi alcătuită (25%) din o sursă de proteină – carne sau pește, iar celelalte 25% rămase – din cereale, paste integrale sau cartofi. Fiți atenți și la porțiile consumate – serviți masa în farfurii mici, cu diametrul maxim de 25 cm. Acest pas vă va ajuta să nu consumați porții prea mari de alimente.
Reduceți cantitatea de sare, zahăr și grăsimi saturate. Evitați consumul grăsimilor TRANS!
Consumate în exces, aceste ingrediente, regăsite frecvent în produsele alimentare de pe masa de sărbătoare, pot fi cauza apariției kilogramelor în plus, a indigestiilor, constipațiilor sau a bolilor digestive, precum pancreatita, colecistita sau gastrita.
Pentru a le evita, ANSP recomandă să urmați câteva reguli simple:
- În măsura posibilităților, includeți în meniul de sărbătoare produse proaspăt-preparate în condiții de casă și limitați la maxim produsele procesate și ambalate de la raft;
- Citiți etichetele produselor alimentare și evitați produsele care conțin mai mult de 15 g de zaharuri/100 g de produs, peste 1,5 g de sare/100 g de produs și mai mult de 5 g de grăsimi saturate/100 g de produs;
- Evitați să puneți pe masa de sărbătoare napolitane, chifle și plăcinte preparate din aluat congelat, deoarece în ele se regăsește cea mai mare cantitate de grăsimi TRANS;
- Puneți pe masa festivă apă plată în locul sucurilor sau a băuturilor carbogazoase și înlocuiți sarea din bucate cu condimente aromate.