VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Recolta globală de struguri, mai mică în acest an cu până la 35%

Recolta globală de struguri în Republica Moldova va fi în acest an cu până la 35% mai mică în comparație cu anul trecut. Se așteaptă între 3 și 12 tone de struguri la hectar. Oferta de struguri pentru procesare este estimată la până 220 de mii de tone. Prețurile de achiziție recomandate sunt de 5-7  lei per kilogram, transmite IPN.

Estimările au fost făcute la Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”.

Aproximativ 75% din suprafețele viticole sunt afectate de stres hidric sever sau moderat, iar doar 25% din suprafețe și-au menținut o umiditate optimă a solului. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023, ceea ce a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul precedent.

Costurile de întreținere, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate la 45-60 de mii de lei per hectar. Prețul de cost al strugurilor din soiuri europene destinate vinificației variază considerabil în funcție de sortiment, vârsta și locul plantației, tehnologia aplicată și randamentul la hectar. În contextul acestor costuri și a scăderii producției, Consiliul a recomandat ca prețurile de achiziție să fie stabilite în intervalul 5-7 lei per kilogram de struguri pentru vin.

Pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, pentru soiurile autohtone și cele de selecție nouă, precum și pentru strugurii cu un conținut de zahăr conform cerințelor vinificatorilor se recomandă un preț cu 15-30% mai mare.

Pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a sectorului viticol, producătorii de struguri sunt încurajați să stabilească parteneriate de lungă durată cu unitățile vinicole. Pentru a supraviețui în contextul unei economii de piață dificile, producătorii, în special cei mici, sunt sfătuiți să se asocieze.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.