VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Recean și Bolea au mers în sudul țării pentru a evalua starea culturilor: Ce trebuie să întreprindă agricultorii afectați de secetă

Vicepremierul Vladimir Bolea împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, însoțiți de reprezentanții instituțiilor de cercetare, au mers miercuri, 17 iulie curent, într-o vizită în sudul țării, în raioanele Cahul și Cantemir, pentru a evalua starea culturilor de porumb și floarea-soarelui, întrucât sunt cel mai afectate de secetă.

Potrivit ministrului Agriculturii, pentru a face față schimbărilor climatice este necesară implementarea tehnologiilor avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor timpurii și respectarea asolamentului.

Acestea sunt soluții esențiale, având în vedere reducerea semnificativă a precipitațiilor de la an la an. Aceste măsuri sunt susținute științific de cercetători cu care colaborăm și ne însoțesc în teritoriu. Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Le studiem împreună cu experții, le discutăm în comunitățile agricole și vom efectua vizite în teritoriu pentru a le comunica fiecărui agricultor”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit lui, agricultorii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități.

„În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățând din bunele practici ale experților străini. Statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, ne-am propus să creăm un fond mutual, la care lucrăm intens și care va fi funcțional din 2025. Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de suport pentru agricultori, ajutându-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”, a mai subliniat Vladimir Bolea.

După vizita întreprinsă, Ministerul Agriculturii a subliniat ce trebuie să întreprindă agricultorii afectați de secetă:

  • Informarea primăriei: Primul pas este să informați primăria despre pagubele suferite în urma secetei. Acest lucru este esențial pentru a putea fi evaluat corect.
  • Evaluarea pagubelor: Pagubele vor fi evaluate de comisiile pentru situații excepționale, care vor elibera documentele necesare pentru următoarea etapă.
  • Cu documentele eliberate de comisii, veți putea solicita Avizul de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
  • Deținerea acestui aviz vă poate scuti de aplicarea penalităților, amenzilor și altor sancțiuni contractuale pentru neexecutarea obligațiilor. Avizul poate fi utilizat pentru a negocia cu băncile comerciale o re-eșalonare a creditelor sau prelungirea termenelor de plată.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.