„Guvernarea PAS a decis să aplice din nou forța și să utilizeze pe larg pârghiile administrative, pentru a pune presiune pe opoziție. Astăzi, în ziua în care Partidul „ȘOR” a anunțat despre organizarea unei noi acțiuni de protest la Președinție, Maia Sandu și-a trimis procurorii la organizațiile noastre teritoriale, sub pretextul desfășurării unor noi percheziții, deși scopul real al acestor acțiuni este de a intimida activiștii și de a-i șantaja”, asta spun reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” după ce procurorii anticorupție au descins cu percheziții în dosarul finanțării ilegale a formațiunii.
„Există mai multe cazuri confirmate și care sunt documentate de avocați când unii lideri locali ai formațiunii au fost somați de anchetatori să depună mărturii false împotriva Partidului „ȘOR”, fiind amenințați, în caz contrar, vor fi reținuți. Astfel de incidente au avut loc chiar în această dimineață, iar reținerile care au urmat au la bază anume acest substrat. În acest context, chemăm repetat autoritățile să înceteze imediat aceste ilegalități și să reintre în albia legalității. Republica Moldova este un stat democratic, iar dreptul la proteste este garantat de Constituție și de toate normele internaționale. Îngrădirea drepturilor fundamentale reprezintă o infracțiune extrem de gravă. De asemenea, le cerem misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale să nu mai tolereze aceste abuzuri fără precedent, deoarece asta ne face să credem că sunt complici la aceste ilegalități flagrante. Iar reprezentanților instituțiilor de forță, care execută astăzi ordinele ilegale ale puteri politice le amintim că au jurat să apere drepturile și interesele cetățenilor Republicii Moldova. Folosirea puterii în alte scopuri se pedepsește aspru de Codul Penal, iar răspunderea în acest caz este individuală. Anunțăm, totodată, că Partidul „ȘOR” nu va ceda presiunilor și își va îndeplini, în continuare, rolul de opoziție activă. Îndemnăm toată lumea de bună credință să ni se alăture în acest efort, pentru a aduce Republica Moldova în albia democrației și stabilității și pentru a scoate țara din captivitate”, se menționează în nota informativă emisă de către Partidul Politic „ȘOR”.
Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au descins vineri, 2 septembrie, cu percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”.
Pe 12 august, contabila Partidului Politic „ȘOR”, Olga Romanova, una din cele șapte persoane, care pe 16 iulie au părăsit teritoriul R. Moldova pentru a se eschiva de la urmărirea penală în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, a fost reținută de CNA pentru 72 de ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.
Ulterior, pe 13 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis sâmbătă, 13 august, mandat de arest pentru 30 de zile, cu executare în Penitenciarul nr.13, pe numele contabilei partidului „ȘOR”, Olga Romanova, bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat.
Pe 10 august, a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „ȘOR”.
În iulie curent, vicepreședinta Partidului Politic „ȘOR”, deputata Marina Tauber, rămasă fără imunitate parlamentară, a fost reținută pentru 72 de ore, după ce ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul de la Parlament al parlamentarei.
Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară, pe 21 iulie, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.