VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Reacția ministrei Sănătății, după ce o tânără a decedat la câteva zile după ce a născut: Vă mai doriți maternitate cu o sută de nașteri pe an?

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție după ce o tânără din localitatea Șerpeni, raionul Anenii Noi, a decedat la câteva zile după ce a născut.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ala Nemerenco, a subliniat că examinarea cazului se află sub controlul ei personal.

Consiliile raionale în a căror subordine se află spitalele raionale, dar și toată opoziția, care a criticat procesul de dispariție a maternităților cu număr foarte mic de nașteri – am o singură întrebare la Dvs – vă mai doriți maternitate în fiecare sat? Vă mai doriți maternitate cu o sută de nașteri pe an, fără echipamente și puțin personal? Eu – nu. Și nici viitoarele mămici nu își doresc. Fiecare mămică așteaptă să nască într-o maternitate modernă, cu condiții bune, dotată cu cele necesare și echipe mari de personal medical.

OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea”, a comentat ministra.

Totodată, ministra a declarat că va moderniza toate maternitățile din R. Moldova.

În țară există maternități cu un număr mare de nașteri (de la 800 la 8000) și le vom moderniza pe toate. ”Resurse am identificat și scopul meu ca fiecare maternitate întâi și întâi să ofere siguranța nașterii. Toate maternitățile cu viitor vor deveni în curând maternități sigure și moderne. Trei din ele deja sunt renovate și echipate, iar alte șase – în cel mai apropiat timp.

Îmi doresc din tot sufletul ca fiecare femeie să dispună de asistență medicală de cea mai înaltă calificare la naștere. Și voi duce acest proiect până la capăt. Pozele sunt din maternitățile deja renovate și echipate. Deci se poate și la noi. Nicio mămică care așteaptă fericită un micuț nu trebuie să moară la naștere în secolul 21”, a mai scris Nemerenco.

Amintim că tânăra a născut pe data de 18 octombrie. La 3 zile după ce a născut, aceasta a fost externată. După două zile, ea s-a adresat spitalului din raion, având anumite complicații. O zi mai târziu, tânăra a ajuns la spitalul de urgență din Chișinău în stare extrem de gravă, direct în sala de operație, însă fără vreo șansă de viață. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.