Guvernul Republicii Moldova a reacționat ferm la decizia Federației Ruse de a interzice accesul transportatorilor moldoveni pe teritoriul rus, o măsură care afectează livrările de mărfuri din Republica Moldova către Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a condamnat această acțiune, subliniind că aceasta este o lovitură directă pentru transportatorii moldoveni și pentru economia națională.
„Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri. Asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă. Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare”, a comentat Vodă.
Guvernul a subliniat că Federația Rusă continuă să folosească relațiile comerciale drept instrumente de presiune politică, ignorând angajamentele anterioare.
„Federația Rusă, cu părere de rău, nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova. La modul concret, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii. Aceasta va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor”, a mai menționat acesta.
În fața acestei situații, autoritățile moldovenești au anunțat că vor continua să apere interesele transportatorilor auto din țară, concentrându-se pe diversificarea piețelor de export și căutând soluții alternative, în special prin extinderea rutelor comerciale către Uniunea Europeană și alte regiuni.
„Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și consolidarea rutelor alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piață predictibilă. Autoritățile Republicii Moldova vor continua să apere interesele companiilor moldovenești și sunt în căutare de soluții alternative pentru agenții economici, precum parteneriatele cu alte state și organizații internaționale”, a conchis acesta.
Menționăm că Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri. Asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă.