În perioada 29 iunie-3 iulie, la București va avea loc cea de a 31-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE). Pe agenda discuțiilor sunt subiecte precum războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.
Potrivit Agerpres, la sesiunea AP OSCE de la Bucureşti, cu tema generală „Perspectiva parlamentară privind rolul OSCE în actuala arhitectură de securitate”, sunt înregistrați parlamentari din peste 50 de state participante la OSCE.
Participanții vor adopta Declarația de la Bucureşti, document care va cuprinde rezoluțiile comisiilor generale şi rezoluțiile suplimentare inițiate de membri ai AP OSCE, printre care se numără şi rezoluția privind Deteriorarea situației drepturilor omului în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova, co-sponsorizată de delegațiile parlamentare din Republica Moldova şi România.
„În cadrul sesiunii AP OSCE, continuăm demersurile noastre de susținere a Republicii Moldova şi Ucrainei, în contextul agresiunii Rusiei. Sunt co-sponsor al rezoluției suplimentare pentru susținerea Moldovei şi printre măsuri, după adoptare, AP OSCE solicită retragerea trupelor militare ruse şi a stocurilor de muniție de pe teritoriul Republicii Moldova, condamnă toate actele de intimidare sau represalii împotriva grupurilor din regiunea transnistreană şi solicită eliminarea restricțiilor privind libertatea de mişcare în regiunea transnistreană a Moldovei. Rezoluțiile adoptate vor fi publicate în Declarația de la Bucureşti”, a precizat deputatul Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaților şi preşedintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, citat într-un comunicat transmis de organizatori.
Autoritățile române au decis să nu permită participarea delegației Federației Ruse și a celei din Belarus la eveniment, decizie criticată de guvernul de la Moscova și Minsk. Mai mult, în replică, Comisia pentru afaceri externe a Dumei de Stat a anunțat că va pregăti un proiect de rezoluție privind suspendarea participării Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE.
Se intenționează ca acesta să fie dezbătut pe 3 iulie, când o propunere în acest sens va fi discutată și în Consiliul Federației, camera superioară a legislativului rus.
Ultima Adunare Parlamentară OSCE a avut loc la finele lunii noiembrie a anului trecut. Înainte de asta, națiunile membre s-au adunat în luna iulie 2023, moment în care 11 țări și organizații internaționale au recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului. Printre acestea se numără APCE, Adunarea Parlamentară a NATO, Parlamentul European, Lituania, Ucraina, Letonia, Estonia, Cehia, Olanda, Polonia și Slovacia.