Update: Israelul va răspunde, astăzi, la acuzaţiile aduse de Africa de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU potrivit cărora operaţiunea sa militară în Gaza este o campanie de genocid condusă de stat, care are ca scop eliminarea populaţiei palestiniene, potrivit Reuters.
Africa de Sud, care a deschis în decembrie procesul la Curtea Internaţională de Justiţie, le-a cerut, joi, judecătorilor să impună măsuri de urgenţă şi să ordone Israelului să oprească imediat ofensiva.
Aceasta a afirmat că ofensiva aeriană şi terestră a Israelului – care a făcut ravagii în mare parte din îngusta enclavă de coastă şi a ucis peste 23.000 de oameni, potrivit autorităţilor de sănătate din Gaza – are ca scop ”distrugerea populaţiei” din Gaza.
Israelul a respins acuzaţiile de genocid ca nefondate şi a afirmat că Africa de Sud se comportă ca un purtător de cuvânt al Hamas, pe care o consideră o organizaţie teroristă care doreşte să elimine statul evreu. Armata sa ţinteşte militanţii Hamas, nu civilii palestinieni, a afirmat Israelul, potrivit news.ro.
Curtea este aşteptată să decidă cu privire la posibile măsuri de urgenţă în cursul acestei luni, dar nu va lua o decizie atunci privind acuzaţiile de genocid – aceste proceduri ar putea dura câţiva ani.
Deciziile Curţii Internaţionale de Justiţiei sunt definitive şi fără drept de apel, dar instanţa nu are nicio modalitate pentru a le impune.
Forțele americane și britanice au organizat, noaptea trecută, atacuri aeriene asupra mai multor ținte ale grupării militare Houthi din Yemen, sud-vestul peninsulei arabice, organizație susținută de Iran și gruparea libaneză Hezbollah și care condamnă atacurile Israelului în Fâșia Gaza. Operațiunea a fost confirmată de președintele american Joe Biden care a declarat că armata americană și cea britanică au fost susținute în atacuri de Australia, Bahrain, Canada și Olanda, transmite hotnews.ro.
Operațiunea este rezultatul atacurilor cu drone și rachete ale grupării Houthi asupra navelor de marfă în Marea Roșie, care se îndreaptă spre Israel, operațiuni ce blochează transportul comercial din Marea Roșie. Oficiali internaționali subliniază că atacurile asupra grupării șiite Houthi, care controlează o bună parte din Yemen, reprezintă o dramatică extindere a războiului dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza.
Loviturile americane și britanice au fost efectuate cu avioane, nave și submarine. Un alt oficial american a declarat că au fost vizate mai mult de 12 locații și că loviturile au fost menite să slăbească capacitățile militare ale Houthi.
Iranul, care susține forțele houthi, a condamnat ferm loviturile americano-britanice.
„Aceste atacuri sunt o încălcare clară a suveranității și integrității teritoriale a Yemenului și a legilor internaționale”, a spus Nasser Kannani, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.
Iar Rusia a anunțat că a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre loviturile occidentale.
Gruparea armată care reprezintă minoritatea musulmană șiită se declară ca făcând parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și a Occidentului în general, alături de Hamas și Hezbollah. Rebelii Houthi se inspiră din modelul grupului armat șiit din Liban, Hezbollah. Această grupare le oferă o expertiză și o pregătire militară extinsă încă din 2014.