VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 83: Reacția premierului Netanyahu, după ce Erdogan l-a comparat cu Hitler

Update: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că președintele turc Tayyip Erdogan, despre care a spus că săvârșește genocid împotriva kurzilor și închide jurnalişti, este ultima persoană care ar trebui să predice moralitatea, relatează Reuters. Asta după ce președintele turc l-a comparat pe liderul israelian cu Adolf Hitler.

„Erdogan, care comite un genocid împotriva kurzilor, care deţine un record mondial de încarcerare a jurnaliştilor care se opun guvernării sale este ultima persoană care ne poate ţine nouă lecţii de morală”, a replicat Netanyahu.

Preşedintele israelian Isaac Herzog consideră comentariile lui Erdogan „profund jignitoare” pentru evreii din întreaga lume şi pentru memoria milioanelor de evrei care au fost ucişi în Holocaust.

„Condamn cu fermitate şi resping întru totul cuvintele preşedintelui turc Erdogan. În întreaga istorie a omenirii, Holocaustul este unic în oroarea şi enormitatea sa, iar cuvintele sale sunt profund jignitoare pentru fiecare evreu din întreaga lume şi pentru memoria milioanelor de evrei care au pierit în mâinile naziştilor”, a scris preşedintele israelian, deşi nu face parte din aceeaşi familie politică cu premierul Netanyahu, citat de hotnews.ro.

Miercuri, președintele turc și-a dus mai departe criticile față de Netanyahu.

„Obișnuiau să-l vorbească de rău pe Hitler. Cu ce sunteți diferiți de Hitler? Ne vor face să îl simțim dorul lui Hitler. Este ceea ce face acest Netanyahu mai prejos decât ceea ce a făcut Hitler? Nu este”, a spus Erdogan.

„Este mai bogat decât Hitler, primește sprijin din Occident. Tot felul de sprijin vine din Statele Unite. Și ce au făcut ei cu tot acest sprijin? Au ucis peste 20.000 de locuitori din Gaza”, a spus el.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas este gata să accepte eliberarea unor noi grupuri de ostatici în schimbul unui armistițiu oferit de Israel. Cel puțin așa anunță un oficial egiptean, în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, urmează să efectueze un nou turneu în Orientul Mijlociu, pentru a pregăti etapa post-conflict în Fâșia Gaza.

„Hamas trebuie să accepte un nou acord cu Israelul și să utilizeze armistițiul pentru reorganizarea afacerilor interne și pentru a genera presiuni internaționale asupra Israelului în sensul opririi războiului”, a declarat un diplomat egiptean, citat de presa din Arabia Saudită și de site-ul israelian Ynetnews.com. Precizăm că Egiptul, alături de Qatar, participă în calitate de intermediari la discuțiile și negocierile dintre autoritățile oficiale de la Tel Aviv și forțele grupării Hamas.

Conform diplomatului egiptean, grupul Hamas tratează cu seriozitate presiunile Administrației de la Cairo în sensul unui nou acord pentru eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni.

Presa română scrie că secretarul de stat american, Antony Blinken, urmează să efectueze, la sfârșitul săptămânii viitoare, un nou turneu în Orientul Mijlociu. Conform oficialilor americani, Blinken se va deplasa în Israel, în Cisiordania, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.