VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 65: SUA aprobă vânzarea „de urgenţă” a 14 mii de obuze Israelului. Netanyahu susține că războiul pentru eliminarea Hamas va continua

„Războiul just” al Israelului în Fâşia Gaza pentru a elimina Hamas va continua, a declarat sâmbătă premierul israelian, Benjamin Netanyahu, salutând „poziţia adecvată adoptată de Statele Unite în Consiliul de Securitate al ONU.

”Celelalte ţări trebuie să înţeleagă că nu poţi, pe de o parte, să susţii eliminarea Hamas şi, pe de altă parte, să ceri încetarea războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”, a spus el, la o zi după ce SUA au opus veto la o rezoluţie ONU care cerea ”încetarea imediată a focului umanitar” în Fâşia Gaza.

„Aşadar, Israelul îşi va continua războiul său just pentru a elimina Hamas”, a adăugat el, citat de France Presse.

Guvernul american a aprobat „de urgenţă”, fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc servind în războiul său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, a anunțat sâmbătă adminstraţia de la Washington, citată de AFP.

Departamentul de Stat a notificat vineri Congresul, invocând o autorizaţie „de urgenţă”, despre vânzarea către aliatul său israelian a 13.981 de obuze de 120 de milimetri care echipează tancurile de luptă Merkava angajate în ofensiva din teritoriul palestinian, potrivit comunicatelor date publicităţii sâmbătă de Pentagon şi Departamentul de Stat.

Aceste echipamente militare reprezintă o valoare de 106,5 milioane de dolari.

„Secretarul de stat (Antony Blinken) a stabilit şi a justificat în detaliu Congresului că există o urgenţă pentru a vinde imediat aceste echipamente guvernului israelian (…) fără examinarea parlamentară impusă de legislaţia privind controlul exporturilor de arme”, a indicat diplomaţia americană.

Miercuri, Congresul – divizat cu o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană şi senatori democraţi în majoritate, dar ei înşişi divizaţi – nu a reuşit să aprobe un uriaş pachet de ajutor de peste 106 de miliarde de dolari, solicitat cu insistenţă de preşedintele democrat Joe Biden, incluzând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

„Statele Unite sunt angajate pentru securitatea Israelului şi este crucial pentru interesele naţionale americane să ajute Israelul să dezvolte şi să menţină o capacitate puternică de autoapărare”, a mai subliniat Departamentul de Stat.

În pofida relaţiilor diplomatice uneori tensionate, Washingtonul este principalul sprijin al Israelului şi îi oferă acestuia anual, începând din 2016, sub preşedinţia lui Barack Obama, un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.