VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 58: 800 de guri de tuneluri, descoperite în Gaza de la începutul ofensivei terestre

Update: Armata israeliană a anunţat – duminică – că trupele sale au descoperit peste 800 de guri de tuneluri în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei sale terestre în enclava palestiniană la sfârşitul lunii octombrie şi că aproximativ 500 au fost distruse, potrivit EFE.

„De la începutul operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, soldaţii Forţelor de apărare israeliene (IDF) au localizat peste 800 de guri de tuneluri subterane ale Hamas”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei, indicând că aproximativ 500 dintre acestea „au fost distruse folosind diverse metode operaţionale”.

„Unele din aceste guri conectau obiective strategice ale Hamas prin reţeaua de tuneluri subterane”, a adăugat armata, precizând că „au fost distruse tuneluri de mulţi kilometri”.

În plus, potrivit purtătorului de cuvânt citat, aceste „guri de tunel erau situate în zone civile”, iar unele chiar în „structuri civile, cum ar fi şcoli, creşe, moschei şi locuri de joacă”, o dovadă suplimentară- conform lui – „a modului în care Hamas foloseşte în mod deliberat populaţia şi infrastructura civilă ca acoperire pentru activitatea sa teroristă în Gaza”, notează Agerpres.

Update: Armata israeliană a atacat duminică ţinte în Siria şi Liban, ca răspuns la două atacuri asupra teritoriului său cu puţin timp înainte, informează DPA şi EFE.

„Mai devreme în cursul zilei, a fost identificată o lansare din Siria spre teritoriul israelian”, a indicat un purtător de cuvânt al armatei, adăugând că proiectilul nu a fost interceptat „conform protocolului”. În replică, trupele israeliene au răspuns cu focuri de artilerie asupra locului de unde proveneau tirurile.

Separat, armata a anunţat că, în cursul nopţii, „teroriştii au lansat o rachetă antitanc care a căzut într-o zonă deschisă din zona Yiftah, în nordul Israelului”, fără a se raporta răniţi. La scurt timp după aceea, „unităţile de artilerie ale IDF au atacat mai multe poziţii în Liban”, se menţionează într-un comunicat al armatei, citat de Agerpres.

Update: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă seara că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere, în opoziţie cu poziţia preşedintelui american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează EFE şi The Times of Israel.

„Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel ca Hamas”, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o „nouă viziune, o schimbare” în enclava palestiniană, care să implice „securitatea şi controlul israelian”, potrivit digi24.ro.

„Să reinstalăm în Gaza aceeaşi entitate care nu a fost reformată? Oare asta ne sfătuiesc cei mai buni prieteni ai noştri? Eu gândesc diferit”, a adăugat el. Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului şi a calificat crearea sa drept o „greşeală teribilă”.

Armata israeliană a bombardat duminică Fâşia Gaza, în pofida apelurilor internaţionale la reţinere pentru protejarea civililor şi pe fondul unui „blocaj” privind reînnoirea armistiţiului cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, scrie AFP.

În cursul nopţii, armata israeliană a declarat că a lovit „peste 400 de ţinte” în Fâşia Gaza de la reluarea luptelor vineri, făcând cel puţin 240 de morţi, potrivit ministrului Sănătăţii din administraţia Hamas. 

De asemenea, aripa armată a Hamas şi cea a Jihadului Islamic, care îi este afiliată, au anunţat că au tras sâmbătă „baraje de rachete” vizând mai multe oraşe israeliene, inclusiv Tel Aviv.

La rândul său, armata israeliană a anunţat că au fost trase „peste 250 de rachete” şi că doi soldaţi au fost ucişi sâmbătă, primii de la reluarea luptelor.

Iar o lovitură în zorii zilei de duminică a ucis cel puţin şapte persoane în zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, în apropiere de frontiera cu Egiptul, a anunţat guvernul Hamas, scrie news.ro. Desfăşurată la sol în nordul Fâşiei Gaza, armata israeliană şi-a intensificat atacurile aeriene în sudul acestui teritoriu, unde sute de mii de palestinieni au fost strămutaţi de conflict.

„Prin extinderea operaţiunilor noastre militare, îndeplinim două obiective. În primul rând, lovim Hamas, eliminăm mai mulţi terorişti, mai mulţi comandanţi, mai multe infrastructuri teroriste, mai multe tuneluri (…) şi creăm condiţiile pentru a forţa (Hamas) să plătească un preţ greu: eliberarea ostaticilor”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant. 

„Nu există altă cale de a învinge decât prin continuarea campaniei noastre terestre”, a adăugat premierul Benjamin Netanyahu, precizând că acest obiectiv va fi atins „în conformitate cu dreptul internaţional”. 

Fără a pune la îndoială dreptul aliatului său „de a se apăra” împotriva Hamas, Statele Unite au avertizat Israelul cu privire la creşterea numărului de morţi în Fâşia Gaza.

Prea mulţi palestinieni nevinovaţi au fost ucişi. Sincer, amploarea suferinţei şi imaginile şi videoclipurile care vin din Gaza sunt devastatoare”, a declarat vicepreşedintele american Kamala Harris de la COP28 de la Dubaď. Ea a adăugat: „Israelul trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii nevinovaţi”.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.