VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 32: Hamas ascunde lansatoarele de rachete în spitale și moschei. IDF anunță că a preluat controlul asupra unui avanpost Hamas din Gaza

Update: Armata israeliană a preluat controlul asupra unui avanpost militar al Hamas din orașul Gaza, unde a găsit lansatoare de rachete antitanc și proiectile, arme și materiale de informații, anunță IDF, transmite Times of Israel.

IDF afirmă că avioanele de război israeliene au lovit o celulă de aproximativ 10 membri Hamas și au direcționat atacul aerian asupra avanpostului.

În timpul nopții trecute, armata spune că a vizat zeci de poziții pentru lansări de mortiere asupra Israelului și au atacat o serie de ținte Hamas folosind armament de precizie.

Trupele israeliene au identificat, de asemenea, luptători Hamas care s-au baricadat într-o clădire din apropierea Spitalului Al-Quds din cartierul Shejaiya din orașul Gaza și despre care armata a spus că plănuiau un atac asupra forțelor terestre israeliene.

La fața locului a fost îndreptat un atac aerian, care a dus la „explozii secundare semnificative” care indică prezența unui depozit de arme, spun armata.

IDF susține că trupele unei divizii au ordonat Forțelor Aeriene să lovească o clădire din apropierea Spitalului Al-Quds, unde erau ascunși membri Hamas. IDF spune că clădirea era folosită și ca depozit de arme.

Update. Autoritățile israeliene acuză gruparea teroristă Hamas folosește populația drept scuturi umane și zonele civile pentru a lansa atacuri. IDF susține că membrii Hamas amplasează lansatoare de rachete în locuri cu multă populație, precum spitale și moschei.

Armata israeliană publică imagini foto și video cu mai multe lansatoare de rachete ale HAMAS ascunse într-un centru de tineret, lângă o moschee.

Lansatoarele de rachete, îndreptate către orașele israeliene din centrul țării, erau montate la subsolul clădirii unde activa Asociația cercetașilor palestinieni.

Protecția civililor „trebuie să fie primordială” în conflictul dintre Israel şi militanții palestinieni Hamas, a declarat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres. Acesta a avertizat că Fâşia Gaza devine „un cimitir pentru copii” și a cerut eliberarea „imediată” a ostaticilor israelieni, scrie Reuters.

„Trebuie să acţionăm acum pentru a găsi o cale de ieşire din acest punct mort brutal, îngrozitor şi agonizant al distrugerii”, a spus Guterres în faţa reporterilor, cerând din nou o încetare a focului umanitară imediată.

„Sute de fete şi băieţi ar fi ucişi sau răniţi în fiecare zi”, a declarat Guterres în cadrul unei conferinţe de presă, în ajunul primei luni complete de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului, iar armata israeliană a răspuns cu lovituri de retorsiune.

„Părţile în conflict şi comunitatea internaţională se confruntă cu o responsabilitate imediată şi fundamentală: să pună capăt acestei suferinţe colective inumane şi să crească radical ajutorul umanitar pentru Gaza”, a mai declarat Antonio Guterres reporterilor.

„Coşmarul din Gaza este mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanităţii”, a comentat el, repetând în acelaşi timp condamnarea „actelor teroriste odioase” ale Hamas din 7 octombrie.

Secretarul general al ONU a cerut Hamas eliberarea „imediată” a ostaticilor israelieni și încetarea utilizării civililor de către gruparea teroristă drept scuturi umane.

Comentariile sale au fost criticate de ministrul israelian de externe Eli Cohen, care a scris „Ruşine să vă fie” pe X – fostul Twitter – etichetându-l pe şeful ONU în postare.

„Mai mult de 30 de minori – printre care un bebeluş de 9 luni, precum şi copii mici şi copii care au asistat la uciderea cu sânge rece a părinților lor – sunt reținuți împotriva voinței lor în Fâşia Gaza”, a spus el, adăugând: Hamas este problema în Gaza, nu acțiunile Israelului pentru a elimina această organizație teroristă.”

Pe măsură ce luptele dintre Israel și gruparea Hamas intră în cea de-a 32-a zi, ele nu dau semne de relaxare, ultimele cifre ale Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, sugerând că 10.022 de persoane au fost ucise în enclavă – inclusiv 4.104 copii – de la începutul campaniei israeliene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.