VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 109. Josep Borrell: Israelul nu poate avea un drept de veto asupra unui stat palestinian

Update: Israelul nu poate avea un „drept de veto” asupra dreptului palestinienilor de a avea un stat, a afirmat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.

„Un lucru trebuie să fie clar: Israelul nu poate avea un drept de veto asupra dreptului poporului palestinian la autodeterminare”, a declarat Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, la finalul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe egiptean Sameh Shoukry.

„Naţiunile Unite recunosc şi au recunoscut în repetate rânduri dreptul la autodeterminare al poporului palestinian. Nimeni nu poate opune un veto al său” acestui drept, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei europene a făcut această declaraţie la o zi după o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor din UE, la care a participat, dimineaţa, şi omologul său israelian Israel Katz, potrivit Agerpres.

Update: Israelul nu va înceta să lupte până la victoria absolută. Este reacția premierului Benjamin Netanyahu după atacul de azi-dimineață al grupării Hamas în urma căruia au fost uciși 21 de soldați.

Douăzeci și unu de soldați ai Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au fost uciși după ce luptătorii Hamas a provocat prăbușirea a două clădiri în Fâșia Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis că Israelul va lupta până la „victoria absolută”. Premierul israelian a transmis că deplânge moartea celor 21 de soldați și dorește „să întărească familiile dragi ale eroicilor războinici căzuți pe câmpul de luptă”.

„Știu că pentru aceste familii, viața lor se va schimba pentru totdeauna. IDF a lansat o investigație asupra dezastrului. Trebuie să învățăm lecțiile necesare și să facem totul pentru a proteja viețile soldaților noștri. În numele eroilor noștri, pentru viețile noastre, nu vom înceta să luptăm până la victoria absolută”, a mai declarat Netanyahu.

Trupele israeliene operau într-o zonă aflată la aproximativ 600 de metri de graniță, distrugând structuri și ascunzători ale islamiștilor Hamas, ca parte a eforturilor armatei de a stabili o zonă tampon.

Purtătorul de cuvânt al IDF a precizat că islamiștii Hamas au folosit un RPG pentru a lovi un tanc care asigura protecția soldaților israelieni, iar în același timp o explozie a zguduit două clădiri care s-au prăbușit.

Update: O dimineață insuportabil de grea. Așa a descris președintele Israelului, Isaac Herzog, un atac matinal din orașul Gaza provocat de gruparea Hamas. 21 de soldați israelieni au fost uciși, după ce militanții palestinieni au distrus două clădiri. Prăbușirea edificiilor a fost provocată de Hamas printr-o explozie planificată.

„O dimineață insuportabil de grea, în care tot mai multe nume ale celor mai buni dintre fiii noștri sunt adăugate la pietrele funerare ale eroilor, într-un război nedrept”, a scris președintele Israelului pe rețelele sociale.

Între timp, un plan de pace, discutat ieri, la Bruxelles, de membrii Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, a fost respins de Israel. Documentul, elaborat, în mare parte, de Josep Borrell, este format din 10 puncte și este conceput pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, a obține eliberarea ostaticilor și a relua eforturile de stabilizare a situației din regiune pe baza soluției „două state”.

Se știe că atmosfera de la întâlnire a fost tensionată, notează jurnaliștii de la Euronews. Israelul s-a opus cu fermitate ideii unei soluții cu două state, iar Bruxelles-ul recunoaște că aceasta nu poate fi impusă cu forța.

„Care sunt celelalte soluții pe care le au în minte? Să-i facă pe toți palestinienii să plece? Să-i ucidă? Israelienii seamănă semințele urii pentru generațiile viitoare, a declarat Borrell.

În timp ce comunitatea internațională caută propriile soluții, Israelul a oferit, prin intermediul mediatorilor din Qatar și Egipt, o propunere de armistițiu pentru Hamas. Este vorba de o pauză de până la două luni, în lupte, ca parte a unui acord în mai multe etape care ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămași în Gaza, au declarat doi oficiali israelieni, citați de publicația americană Axios.

Oficialii israelieni au declarat că așteaptă un răspuns din partea Hamas, dar au subliniat că sunt prudent optimiști în ceea ce privește capacitatea de a face progrese în zilele următoare.

Propunerea nu include un acord de încetare a războiului, dar este cea mai lungă perioadă de încetare a focului pe care Israelul a oferit-o Hamas de la începutul războiului. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.