VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război Israel-Hamas, ziua 105: Armata israeliană anunță că a ucis un important membru al Jihadului Islamic în Gaza

Update: Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat vineri că l-au ucis pe Wael Abu Fanuna, un important membru al organizaţiei teroriste Jihadul Islamic din Fâşia Gaza, relatează dpa.

Wael Abu Fanuna ar fi fost adjunctul şefului unităţii de propagandă a Jihadului Islamic şi a fost ucis joi într-un atac aerian asupra unei locuinţe, a precizat armata israeliană.

Organizaţia teroristă Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) este considerată una dintre cele mai radicale grupări militante din Orientul Mijlociu, membrii săi lansând în mod repetat rachete împotriva Israelului din Fâşia Gaza. Cu toate acestea, gruparea este considerată mai puţin puternică decât Hamas, scrie Agerpres. Până în prezent, nu a existat nicio confirmare din Gaza a decesului lui Wael Abu Fanuna.

Trupele terestre israeliene au raportat că luptau încă vineri împotriva Hamas, ajutate de forţele aeriene şi de unităţile navale din largul coastei. Un număr de 192 de soldaţi israelieni au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre în Gaza.

În Gaza, Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas a raportat aproape 24.500 de morţi şi peste 61.500 răniţi în urma atacurilor israeliene de la începutul războiului.

Update: Armata israeliană (IDF) a recunoscut joi că la începutul săptămânii a exhumat cadavre dintr-un cimitir din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, şi le-a evacuat în Israel, pentru a vedea dacă sunt rămășițele ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie, relatează CNN.

O imagine din satelit a cimitirului, realizată de Maxar la 15 ianuarie, arată zona nerăscolită, ceea ce indică faptul că daunele au avut loc între acel moment şi momentul în care IDF s-a deplasat în zonă, la 17 ianuarie. 

Ca răspuns la solicitarea CNN de a comenta deteriorarea mormintelor, IDF a declarat joi pentru CNN că salvarea ostaticilor şi găsirea şi returnarea cadavrelor acestora este una dintre misiunile sale cheie în Gaza, motiv pentru care cadavrele au fost luate din cimitir.

„Procesul de identificare a ostaticilor, desfăşurat în altă parte, într-un loc sigur, garantează condiţii profesionale optime şi respect pentru cei decedaţi”, a declarat un purtător de cuvânt al IDF pentru CNN, adăugând că trupurile care se constată că nu sunt ale ostaticilor vor fi „returnate cu demnitate şi respect”.

Este pentru prima dată când IDF recunoaşte că a efectuat astfel de exhumări. În conformitate cu dreptul internaţional, un atac intenţionat asupra unui cimitir poate constitui o crimă de război dacă acesta nu este un obiectiv militar.

Update: Un oficial al ONU pentru drepturile omului cere încetarea maltratării de către Israel a deținuților palestinieni din Gaza, afirmând că a discutat cu bărbați care au fost reținuți mai multe săptămâni, bătuți și legați la ochi, iar unii chiar au fost eliberați în lenjerie, transmite The Times of Israel.

„Aceștia sunt bărbați care au fost reținuți de forțele de securitate israeliene în locuri necunoscute timp de 30 până la 55 de zile”, a spus Ajith Sunghai, reprezentant al ONU pentru drepturile omului, care s-a întâlnit cu deținuții eliberați în Gaza.

„Există chiar raportări despre bărbați care au fost eliberați numai în lenjerie fără îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece.”

Bebelușul cu părul roșcat, Kfir Bibas, este cel mai tânăr dintre cei 253 de ostatici luaţi în Gaza de Hamas şi de alte grupuri militante în timpul atacurilor teroriste împotriva Israelului din 7 octombrie. Joi, Kfir a împlinit un an, dacă este încă în viaţă.

Kfir, împreună cu fratele său, Ariel, în vârstă de 4 ani, și cu părinții lor Shiri și Yarden, au fost răpiți pe 7 octombrie din Kibbutz Nir Oz din sudul Israelului. Familia sa a organizat joi un eveniment la Tel Aviv, pentru a celebra ceea ce ei au numit „cea mai tristă zi de naştere din lume”,

Potrivit The Times of Israel, o mulţime mare de oameni a umplut piaţa din centrul Tel Avivului, care a devenit cunoscută sub numele de „Plaza Ostaticilor”. Mulţi ţineau în mână baloane portocalii, referire la părul roşcat al lui Kfir. Un ecran mare afişa numărul de zile în care ostaticii au fost ţinuţi în Gaza.

Un grup mai mic de prieteni şi rude ale familiei Bibas a organizat un eveniment la Nir Oz, marţi, marcând ziua de naştere a lui Kfir cu multe baloane şi un tort cu celebra fotografie a lui Kfir cu elefantul roz. Aceeaşi imagine a fost prezentată de preşedintele israelian Isaac Herzog, când a vorbit joi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Kfir Bibas nu este inamicul Hamas. Hamas nu are reguli”, a declarat Jimmy Miller, vărul familiei Bibas, miercuri pentru CNN. „Ştii, orice regulă, chiar şi din Coran, spune că nu poţi face rău copiilor… aşa că Hamas încalcă toate regulile islamului”, a adăugat el.

Nu este clar dacă Kfir şi familia lui sunt încă în viaţă. Cei doi băieţi şi mama lor nu au fost eliberaţi din Gaza în timpul armistiţiului temporar de la sfârşitul lunii noiembrie, în ciuda faptului că acordul convenit între Israel şi Hamas cerea ca toate femeile şi copiii să fie eliberaţi. Forţele de Apărare Israelului (IDF) au declarat la acea vreme că credeau că familia este ţinută ostatică de alte grupări, şi nu de Hamas.

Cu toate acestea, mai târziu în acea săptămână, Hamas a spus, fără a furniza nicio dovadă, că Kfir, fratele său şi mama lui au fost ucişi într-un atac aerian israelian.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.