VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 700: Forţele ruse au pătruns pentru prima oară în orașul Avdiivka, dar au fost respinse

Update: Armata rusă a reuşit să intre pentru prima oară în oraşul ucrainean Avdiivka, scena celor mai crâncene lupte în estul ţării, dar a fost respinsă, a afirmat miercuri primarul oraşului pentru AFP, într-o nouă ilustrare a asalturilor repetate ale Moscovei în Donbas.

„Grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti au intrat în partea de sud a Avdiivkăi, dar au fost respinse”, a declarat Vitali Barabaş, apreciind că situaţia este „dificilă, dar sub control”. 

„Ei nu mai sunt acolo la ora actuală, armata ucraineană i-a alungat şi şi-a recâştigat poziţiile”, a asigurat el, dar „inamicul continuă să atace”, notează digi24.ro. Vitali Barabaş a confirmat că este vorba despre „prima” incursiune a forţelor ruse în acest oraş industrial din regiunea Doneţk. Dar nu a indicat când a avut loc lupta şi nici cât timp a durat. Forţele ruse încearcă de mai multe luni să încercuiască Avdiivka, iar soldaţii ucraineni s-au regrupat pe poziţii fortificate.

Oraşul este unul din epicentrele luptelor de după eşecul contraofensivei ucrainene din vară. Avdiivka a căzut pentru scurt timp în iulie 2014 în mâinile separatiştilor proruşi înarmaţi de Moscova, revenind ulterior sub control ucrainean. În mare parte distrus, el a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene.

Update: Forțele ruse au lansat astăzi un atac împotriva orașului Herson, lovind un spital și rănind cel puțin trei angajați ai acestuia, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

Clădirea a fost lovită în jurul prânzului, rezultând birouri avariate și ferestre sparte, a precizat guvernatorul. O femeie în vârstă de 60 de ani a fost, de asemenea, rănită în atacurile de astăzi împotriva orașului. Se pare că a fost spitalizată cu o rană la picior și răni provocate de explozii.

Forțele armate ucrainene au eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Nipru în noiembrie 2022. Trupele rusești au fost împinse pe malul estic, de unde de atunci trag asupra teritoriilor eliberate, provocând în mod regulat moartea și rănirea civililor.

Anterior, la 24 ianuarie, avioane rusești au lovit satul Novoberyslav, rănind un bărbat de 59 de ani și soția sa de 58 de ani, a declarat Pokudin.

Update: Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat miercuri că toate persoanele aflate la bordul avionului militar de transport care s-a prăbușit în regiune în cursul zilei de miercuri au murit, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că la bordul avionului de transport Il-76 se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși.

Inițial, Ukrainska Pravda a susținut că forțele ucrainene au doborât avionul, dar informația a fost ulterior retrasă. Publicația a precizat că o altă sursă a sa din armata ucraineană nu a confirmat această afirmație.

Update: Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, acuză miercuri Kievul de doborârea unui avion de tip Iliuşin-76 în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri militari ucraineni la bord, relatează AFP.

”Ei şi-au ucis în aer proprii militari, pe care-i aşteptau mamle şi copiii lor”, proclamat în hemiciclu Volodin.

”Ei i-au doborât pe piloţii noştri care efectuau o misiune umanitară (…) cu rachete americane şi germane”, a denunţat el în faţa deputaţilor ruşi. Kremlinul a anunţat presei că studiază situaţia.

Amintim că un avion militar de transport rusesc Ilyushin Il-76 s-a prăbușit miercuri în regiunea rusă Belgorod, au anunțat patru instituții media pro-Kremlin, citând surse și înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Update: Rusia a pierdut 378.660 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale, a declarat miercuri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

În ultima zi, 840 de militari ruși au murit, potrivit armatei ucrainene.

Canada va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Apărării al Canadei după cea de-a 18-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei la Ramstein.

„Ministrul Bill Blair a anunțat o nouă donație de 10 bărci multirol de la Zodiac Hurricane Technologies, în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari. Aceste bărci gonflabile cu cocă rigidă (RHIB) cu mai multe motoare vor asista Ucraina în diverse operațiuni maritime, inclusiv căutare și salvare, transport de trupe și mărfuri, supraveghere și recunoaștere”, a declarat Ministerul apărării canadian.

Fiecare barcă va fi dotată cu un senzor sofisticat, sistem de navigație și de comunicație. Această donație include remorci și piese de schimb. Livrarea acestor bărci este preconizată să fie finalizată până la sfârșitul primăverii anului 2024.

Ministrul a mai anunțat că de luna viitoare, Canada va adera la Coaliția de antrenament F-16 pentru Forțele Armate ale Ucrainei (AFU). Formarea va începe în februarie 2024 și va continua în 2025.

Ministrul canadian al apărării a precizat că au sosit mai multe transporturi de donații anunțate anterior pentru forțele ucrainene, inclusiv arme de calibru mic și muniție standard NATO, precum și îmbrăcăminte și echipament de iarnă. 

De la începutul invaziei ruse pe scară largă, Canada a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 2 miliarde de dolari. Suma totală a asistenței canadiene acordată Ucrainei, inclusiv umanitară și financiară, a depășit 7,5 miliarde de dolari de la începutul anului 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.