VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 698: Donald Tusk, în prima vizită la Kiev: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o luptă „între bine şi rău”

Update: Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comparat luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă „între bine şi rău”, în timpul primei sale vizite la Kiev, scriu AFP, DPA şi Agerpres.

„Nu mi-e ruşine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine şi rău”, a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Tusk, Polonia este „cel mai de încredere şi stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului”.

Donald Tusk a sosit în capitala ucraineană luni dimineaţa, cu trenul, fără ca deplasarea lui să fie anunţată în prealabil, din raţiuni de securitate.

Tusk a spus că doreşte să conlucreze cu liderii de la Kiev pentru a mobiliza mai mult ajutor occidental pentru Ucraina, care se apără de invazia la scară largă declanşată împotriva ei de Rusia. Acesta este unul dintre principalele obiective ale vizitei, a spus Tusk.

Invazia rusă afectează securitatea întregii lumi, dar mai ales a Poloniei, dată fiind apropierea sa geografică, a spus Tusk. Ucraina şi Polonia au o frontieră comună de circa 530 de kilometri.

„Nu este nimic mai important decât să sprijinim Ucraina în eforturile ei de război împotriva atacului rus”, a subliniat Donald Tusk.

Update: Premierul polonez Donald Tusk a început luni dimineaţă o vizită la Kiev, în Ucraina, a anunţat serviciul său de presă, potrivit AFP.

Este prima sa vizită în ţara vecină, care luptă împotriva invaziei ruse.

„La 22 ianuarie, prim-ministrul Donald Tusk s-a deplasat la Kiev. Şeful guvernului polonez se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmigal”, conform unui comunicat oficial, citat de Agerpres. Imagini cu Tusk coborând din tren au fost ataşate la acest mesaj transmis prin email, precizează AFP.

Într-o declaraţie recentă, Tusk a spus că pregăteşte o vizită la Kiev, fără a specifica data exactă, din motive de securitate.

Update: Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii pieţe UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară”, a spus Dombrovskis.

„Vedem că acest impact regional al comerţului şi exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimţit în principal de ţările vecine în timp ce, pe ansamblul pieţei UE, nu creează perturbări prea mari”, a adăugat comisarul european, scrie hotnews.ro.

Noile garanţii vor fi o veste bună pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne şi în acelaşi timp să îşi respecte promisiunea de a reconcilia Polonia cu Uniunea Europeană, după mai mulţi ani de dispute între precedentul Guvern de la Varşovia, controlat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi Bruxelles, pe tema statului de drept.

Dombrovskis a mai spus că prelungirea va acoperi anul agricol care se va încheia în luna iunie 2025. Propunerea Comisiei trebuie însă aprobată de Parlamentul European şi o majoritate a statelor membre. În plus, comisarul european a spus că va demara negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerţului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile sale bariere comerciale pentru a impulsiona exporturile UE, pe măsură ce autorităţile de la Kiev vor demara negocierile de aderare la UE.

Luna aceasta fermierii şi transportatorii din România au organizat proteste sporadice, cerând în primul rând măsuri economice interne dar totodată şi-au exprimat îngrijorările cu privire la concurenţa ucraineană şi lipsa de reglementări adecvate cu privire la importurile şi servicii ucrainene. Principalele organizaţii ale fermierilor din România au cerut duminică autorităţilor să facă eforturi pentru o clauză naţională de salvgardare şi restricţii mai dure la importuri când vor fi reînnoite concesiile acordate Ucrainei.

Update: Dacă Congresul SUA nu va autoriza urgent suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina, Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni, în cel mai bun caz în câteva luni. Despre acesta scrie presa americană care citează surse din Congres.

Consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, și directorul Serviciului de Informații Naționale, Avril Haines, au avut o întâlnire cu ușile închise cu mai mulți parlamentari americani, la Casa Albă. Cei mai importanți sfătuitori ai președintelui i-au informat că, dacă Congresul nu va autoriza urgent suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina, Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni, în cel mai bun caz în câteva luni.

Evaluarea sumbră, pe care un oficial de la Casa Albă a descris-o drept „incredibil de crudă”, a fost făcută deoarece viitorul ajutorului pentru Ucraina nu a fost niciodată mai incert. Totodată, oficialii de la Casa Albă sunt din ce în ce mai alarmați de perspectiva ca Biden să nu își va onora promisiunea că SUA vor fi acolo pentru Kiev „atât timp cât este nevoie”.

Ucraina va rămâne fără anumite capacități de apărare aeriană și artilerie în următoarele săptămâni, potrivit oficialilor americani. Au fost prezentate intervale de timp în care situația frontului se va deteriora, dar aceste detalii au rămas secrete.

În același timp, aceștia au mai arătat că abandonarea Ucrainei ar putea determina și alte țări care se bazează pe SUA în cazul unui conflict (inclusiv Japonia sau Coreea de Sud), să-și regândească alianțele.

Suspendat în Congres de luni bune, ajutorul suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, a fost gândit de Administrația Biden într-un singur pachet de finanțare alături de Israel și Taiwan.

În discursul său video nocturn, președintele Volodimir Zelenski a spus că, într-o singură zi, Rusia a bombardat peste 100 de orașe și sate din nouă regiuni din Ucraina, iar atacurile din regiunea Donețk au fost „deosebit de severe”.

„Într-o singură zi, dușmanii ruși au bombardat peste o sută de orașe, orașe și sate din nouă regiuni: din regiunea Cernigov până în regiunea Sumî, regiunea Nicolaev, regiunea Kirovograd… regiunile noastre. Bombardamentele rusești au fost deosebit de severe în regiunea Donețk”, a spus președintele Zelenski în adresarea sa video de seară către națiune.

Zelenski a adăugat că, în urma bombardamentelor de duminică, civili ucraineni au fost uciși și răniți. Președintele a exprimat condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut rudele și prietenii.

Șeful statului a subliniat că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru teroarea sa.

Totodată, Rusia a calificat bombardamentul de duminică asupra unei pieţe de la periferia oraşului Doneţk drept un „act barbar de terorism” şi a acuzat Ucraina că a efectuat atacul cu „utilizarea de arme furnizate de Occident”, pe care Moscova îl consideră complice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

Douăzeci și șapte de persoane au fost ucise și 25 rănite când forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, a declarat duminică Denis Pușilin, cel pus de Moscova șef regiunii „anexate” Donețk. MAE rus precizează că au fost întreprinse şase atacuri de artilerie, vizând locuri aglomerate. Bombardamentul a fost efectuat din Avdiivka, care se află încă sub controlul forţelor armate ucrainene – afirmă Moscova, care susţine că s-au folosit arme furnizate de Occident.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.